Popescu (ROMPAN): Este posibil sa mancam o paine mai ieftina

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 19:22
1704 citiri
Popescu (ROMPAN): Este posibil sa mancam o paine mai ieftina

Pretul painii ar putea scadea in urmatoarea perioada, daca graul va costa sub 750 de lei pe tona, a declarat, joi, Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).

"Este posibil sa mancam o paine mai ieftina, deoarece pretul fainii a scazut cu 30 de procente, iar graul a ajuns la 750 de lei /tona. De asemenea, recolta de grau din acest an este de o calitate exceptionala. Brutariile vor incerca sa tina de pret deoarece anul trecut, pretul materiei prime a crescut de peste trei ori, iar painea s-a scumpit cu numai 10-15%. Totul depinde de cum se vor aproviziona morarii. Daca pretul fainii va scadea sub 750 de lei pe tona, este posibil sa asistam si la o ieftinire a painii", a spus Popescu, citat de Agerpres.

Datorita recoltelor bogate din acest an, stocurile de grau acopera necesarul de materie prima pana dupa sarbatorile de iarna. La acestea se adauga importurile masive din Rusia, care ar putea determina scaderea pretului la grau.

"Morarii s-au grabit sa isi faca aprovizionarile cu materie prima deoarece nu au vrut sa aiba probleme in iarna. Rusia a iesit la export foarte puternic, iar ei vand tona de grau cu 230 de dolari, in timp ce exportatorii romani vor sa vanda cu 230 de euro tona. In aceste conditii, exportul nostru nu merge, iar daca nu il dau la export si nici pe piata interna vor fi nevoiti sa reduca preturile", a adaugat Popescu.

Productia de grau din acest an a depasit 8 milioane de tone, cu 60% mai mult fata de 2010.Peste 80% din cantitea putand fi folosita pentru panificatie.

ROMPAN reuneste circa 280 de producatori din industria de morarit si panificatie, cei mai importanti fabricanti din domeniu. Firmele asociate Rompan asigura, la nivel national, peste 70% din productia de paine si produse fainoase si in jur de 40 - 45% din cea de panificatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#paine ieftinire, #pret paine , #Pret cereale