Pretul diamantelor, in declin. E timpul sa cumperi?

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 13:00
4015 citiri
Pretul diamantelor, in declin. E timpul sa cumperi?
Foto: wallstreetdaily.com

Piata pietrelor pretioase este afectata de recenta scadere dramatica a pretului diamantelor, iar viitorul pare nesigur pentru cei care au ales sa-si investeasca banii in acestea.

Saptamana aceasta, prognozele publicate de doua importante companii miniere din Londra arata un declin evident al pretului diamantelor brute de 9% si posibilitatea ca acesta sa scada in continuare, potrivit CNN Money.

Petra Diamonds, una din companiile britanice, arata ca declinul preturilor a inceput inca din vara anului trecut, dar continua sa evolueze constant.

Firma si-a ajustat prognoza de pret pentru anul in curs de la 152 dolari/carat la numai 130 de dolari.

Reprezentantii companiei considera ca o mare responsabilitate pentru deprecierea pretului pietrelor pretioase o poarta bijutierii specializati in prelucrarea diamantelor brute.

Nevoia stringenta de lichiditati a acestora pare sa fi influentat piata. Inchiderea Bancii de Diamante din Anvers, petrecuta in ultimul trimestru al anului trecut, a accentuat si mai mult trendul descendent al valorii pietrelor pretioase.

Belgia este unul dintre pionii principali pe harta globala a comertului cu pietre pretioase, iar banca din Anvers avea un rol important in sustinerea financiara a acestei industrii.

Pretul bijuteriilor ramane ridicat

Asta nu inseamna ca vei gasi chilipiruri prin colectiile de bijuterii expuse de marile case de moda. La fel ca si in cazul prabusirii pietei petrolului, consumatorii vor beneficia cu intarziere de reducerea preturilor din magazine - asta si pentru ca diamantele sunt in stransa legatura cu industria modei, care stabileste preturi artificiale pentru creatiile impodobite cu pietre pretioase.

"Retailerii se vor angaja in cele din urma intr-o batalie a reducerilor, asa ca ne putem astepta sa vedem si bijuterii cu diamante mai ieftine. Insa tine si de influenta modei. Kate Middleton primind cadou un safir nu este tocmai semnalul pentru declansarea sezonului de reduceri", explica Ben Davis, analist de exploatari miniere la compania londoneza Liberum.

Pana atunci, bijutierii din Statele Unite se confrunta deja cu cereri masive de inele de logodna sau alte bijuterii incrustate cu pietre semipretioase.

De asemenea, campania dusa impotriva diamantelor "insangerate" aduse din zonele de conflict si vandute de piata neagra a afectat in cele din urma vanzarile pietrelor pretioase.

La toate acestea se adauga si o situatie economica instabila in diverse state dezvoltate, care limiteaza cererea de bijuterii cu diamante. Casa de moda Tiffany, de exemplu, a raportat deja vanzari dezamagitoare pe toata perioada sarbatorilor de iarna.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#diamante pret carat, #scadere pret diamante, #reduceri pret diamante , #Pret diamante