Costul racordarii la reteaua electrica scade. Ce modificari face ANRE

Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 16:08
3352 citiri
Costul racordarii la reteaua electrica scade. Ce modificari face ANRE
Foto: CC0 Creative Commons

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) a decis miercuri modificarea si completarea Regulamentului de racordare a utilizatorilor la retelele electrice de interes public, in sensul simplificarii si reducerii costurilor, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Una dintre prevederi se refera la modificarea definitiilor instalatiei de racordare si a tarifului de racordare din Regulament, in sensul excluderii contorului de energie electrica din componenta instalatiei de racordare, respectiv a costului acestuia din tariful de racordare.

Totodata, a fost stabilit un termen de maximum cinci zile lucratoare de la data emiterii autorizatiei de construire a instalatiei de racordare, pentru incheierea contractului de executie a instalatiei de racordare in situatia in care utilizatorul solicita explicit operatorului de retea, in scris, incheierea acestui contract de catre operatorul de retea cu un anumit constructor atestat.

Au fost implementate si prevederi clarificatoare referitoare la documentele ce conditioneaza emiterea avizelor tehnice de racordare pentru utilizatorii care solicita racordarea la retelele electrice apartinand operatorilor de distributie, altii decat cei concesionari, emise de operatorul retelei electrice din amonte.

ANRE a completat cu dispozitii referitoare la conditionarea emiterii avizului tehnic de racordare a organizarii de santier pentru construirea ansamblului de blocuri de locuinte si/ sau de locuinte individuale de constituirea unei garantii de tip depozit escrow pentru garantarea finantarii integrale a realizarii retelei electrice necesare racordarii utilizatorilor individuali.

Totodata, a fost introdusa obligatia operatorului de distributie de a restitui cota din contravaloarea cheltuielilor cu finantarea lucrarilor de realizare a retelei electrice de interes public, in cazul ansamblurilor de blocuri de locuinte si/ sau de locuinte individuale, in maximum 30 de zile de la data indeplinirii conditiei ca pentru 80% din numarul total al locurilor de consum din ansamblu sa fi fost depuse cereri individuale de racordare inregistrate la operatorul de distributie concesionar.

"Prin introducerea noilor modificari, ANRE are in vedere eficientizarea activitatii operatorilor de retea, eliminarea riscului nerealizarii retelei electrice necesare racordarii utilizatorilor individuali din cadrul ansamblurilor de locuinte, evitarea prelungirii nejustificate a perioadei premergatoare realizarii efective a instalatiei de racordare, precum si reducerea costului cu racordarea suportat de utilizator", spun oficialii reglementatorului, in comunicat.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cost racordare retea electrica, #cost contor electric , #Pret energie