Iulian Iancu: Pretul energiei a scazut cu 40% in 5 ani, dar nu la consumator

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 14:45
1699 citiri
Iulian Iancu: Pretul energiei a scazut cu 40% in 5 ani, dar nu la consumator
Foto: energielive.ro

Pretul de productie pentru energia electrica a scazut de la 50,5 euro pe MWh, in 2008, la 31,5 euro pe MWh, in 2014, cu aproape 40%, dar aceasta scadere nu a fost simtita nici de consumatori nici de producatori, pentru ca distribuitorii au luat "partea leului", a declarat, miercuri, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.

"S-a inregistrat in acest an o scadere a pretului la producator. Un salt fenomenal, de la 50,5 euro pe MWh, in 2008, la 31,5 euro pe MWh, in 2014. Un plus extrem de atractiv pentru consumator, dar el nu s-a regasit la consumator, transmite Agerpres.

Si, uitandu-ne, vedem ca s-a dus catre distribuitor, transportator si a mai fost absorbit de niste taxe. Uitandu-ne, de asemenea, in structura pretului, observam ca s-au inregistrat cresteri extraordinare la tariful de distributie. Deci, distribuitorul a luat partea leului dintre toti jucatorii din piata. Cel care sufera in continuare este producatorul. Iar la distributie nu regasim acest plus in tarif in calitatea serviciilor, pentru ca avem un numar foarte mare de reclamatii", a explicat Iulian Iancu.

Mai mult, deputatul a vorbit si despre problemele pe care le au consumatorii cu distribuitorii in solutionarea reclamatiilor, al caror numar a crescut in ultima perioada.

"Termenele sunt foarte lungi. Aici, campion in sens negativ este Enel, unde perioada medie de solutionare este de 43 de zile, desi termenul legal este de maximum 30 de zile", a subliniat Iancu.

In opinia sa, toti operatorii din energie sunt obligati prin lege sa isi publice toate costurile, avand in vedere ca sunt reglementate de ANRE, ceea ce le confera postura de monopol.

"Daca este in zona de monopol, reglementata de Autoritate, nu are concurent (distribuitorul - n. r.). Deci, nu poate sa isi ascunda costurile ca i le vede concurentul", a aratat parlamentarul.

Consumatorii sunt captivi

El a reclamat si atitudinea furnizorilor de energie fata de consumatorul casnic.

"Consumatorul casnic, daca indrazneste sa-si schimbe furnizorul, ceea ce ne dorim cu totii, este penalizat de la simplu la dublu. Asa ca se intoarce in zona captiva si nu mai face un pas", a adaugat Iancu.

Presedintele comisiei de specialitate din Camera Deputatilor este de parere ca, in contractul de management al distribuitorilor, ar trebui introdusa si o clauza de penalizare, in caz de nerealizare a investitiilor, pentru ca managerii se folosesc de o serie de scuze pentru nerealizarea investitiilor, in timp ce cheltuielile administrative cresc spectaculos.

"Sa ne uitam la investitii: 9%! Atunci, trebuie sa penalizam managerul. (...) Este posibil sa avem cheltuielii administrative la distribuitor de 55%?! Si noi le preluam si le introducem in tarif", a mai spus deputatul.

Presedintele Comisiei pentru industrii a vorbit si despre transformarile care au intervenit in sectorul energiei din 2008 pana in prezent, subliniind faptul ca, in 2013, consumul inca era sub cel din 2008 cu 5%, iar anul acesta va fi in jur de minus 1%, pe de o parte din cauza prabusirii consumului industrial, si, pe de alta parte, in urma masurilor de eficientizare energetica la nivelul anumitor consumatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#pret energie scadere, #scadere pret producator energie , #Pret energie