Legea liberalizarii pietei de energie, adoptata. Ce schimbari aduce

Vineri, 16 Martie 2012, ora 13:30
2875 citiri
Legea liberalizarii pietei de energie, adoptata. Ce schimbari aduce
Energia electrica se va scumpi

Guvernul a aprobat vineri proiectul de lege privind liberalizarea pietei de energie electrica, dupa un an de intarziere, si il va trimite spre dezbatere in Parlament cu propunere de adoptare in regim de urgenta.

Proiectul de lege s-a aflat timp de un an in dezbatere publica, suferind o serie de modificari. Drept urmare, Romania se afla in intarziere in ceea ce priveste liberalizarea pietei de energie electrica, iar tergiversarea ar fi dus la sanctiuni din partea Comisiei Europene.

Proiectul reprezinta transpunerea in legislatia nationala a directivei europene 72/2009 ce se refera la piata unica de energie electrica.

"Adoptarea acestei legi a fost ceruta de FMI si CE si ne-am angajat sa respectam calendarul si buna desfasurare a liberalizarii pietei de energie electrica. In acest moment, recuperam aceasta intarziere. Avem un complet de lege aprobat de Guvern si care se va duce spre dezbatere de urgenta in Parlament pentru a evita infringementul", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Lucian Bode, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a prezentat principalele cinci elemente cuprinse in proiectul de act normativ: alegerea modelului operatorului de sistem independent, renuntarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali, independenta autoritatii de reglementare in domeniu, protectia consumatorilor de energie electrica si siguranta alimentarii cu energie electrica.

Amenzi de 10 ori mai mari pentru operatori

O parte importanta a proiectului este calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate, care se va face in perioada 2013-2017. Acest capitol este legat de protectia consumatorilor si de stabilirea categoriilor de clienti vulnerabili. In aceasta categorie intra clientii casnici cu varste inaintate, probleme de sanatate sau financiare.

"In scopul protectiei consumatorilor se prevede inasprirea amenzilor de pana la 10 ori pentru operatorii abuzivi, ajungandu-se pana la 10% din cifra de afaceri", a declarat adaugat Dan Iulius Plaveti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumata de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piata libera, urmand ca ponderea sa creasca la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.

La 1 ianuarie 2018, piata de energie va fi complet liberalizata, iar tarifele reglementate vor disparea.

Pentru firme, piata se va liberaliza in proportie de 15% la 1 septembrie 2012, 30% la 1 ianuarie 2013, 45% la 1 aprilie 2013, 65% la 1 iulie 2013, 85% la 1 septembrie 2013 si 100% la 1 ianuarie 2014. Consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor primi ajutoare directe prin intermediul Ministerului Muncii.

Transelectrica si Transgaz nu mai tin de Ministerul Economiei

Una dintre principalele prevederi ale proiectului de lege prevede faptul ca Transelectrica si Transgaz nu vor mai fi subordinate Ministerului Economiei.

"Este necesara desemnarea a doua oganisme publice distincte care sa exercite controlul separat asupra furnizorului si producatorului. Guvernul va elabora un proiect prin care Transelelectrica si Transgaz vor trece in subordonarea altor ministere decat cel al Economiei, in perioada imediat urmatoare", a mai spus Bode.

Sefii ANRE, alesi de presedintele Romaniei

Alte schimbari importante pe care le va aduce adoptarea acestei legi se refera la faptul ca presedintele si vicepresedintele ANRE vor fi numiti de seful statului la propunerea premierului. Pana acum, numirile se faceau de catre prim-ministru.

"Propunerea de act normativ presupune un statut clar de independenta si autonomie a ANRE. Finantarea autoritatii se va realiza din venituri proprii", a adaugat Dan Iulius Plaveti, presedintele ANRE, adaugand ca salarizarea personalului se va realiza similar cu cea din cadrul Consiliului Concurentei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#pret energie electrica, #scumpire electricitate, #liberalizare energie, #subventii energie , #Pret energie