Reprezentantii companiilor: Sunt de asteptat noi cresteri de preturi la energie

Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:21
1751 citiri
Reprezentantii companiilor: Sunt de asteptat noi cresteri de preturi la energie

Noi cresteri de preturi sunt de asteptat in domeniul energiei, in contextul liberalizarii pietei si al problemei certificatelor verzi, a declarat, marti, la finalul intalnirii cu misiunea Fondul Monetar International, presedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati in Energie (ACUE), Frank Hajdinjak.

"De pe urma liberalizarii sunt de asteptat si alte cresteri de preturi, dar mai sunt si alte efecte pe care trebuie sa le luam in considerare, cum ar fi reducerea certificatelor verzi. Am discutat despre problema certificatelor verzi si pot spune ca toti jucatorii din piata sunt constienti ca e nevoie de o schimbare.

Sunt doua aspecte care nu sunt ok la acest moment - in primul rand nu exista nicio garantie ca aceste certificate amanate vor fi cu adevarat rascumparate pana in 2018 si, in al doilea rand, de obicei, regula este ca astfel de schimbari nu se aplica retroactiv. Aceste schimbari afecteaza toate investitiile care s-au facut pe baza legislatiei anterioare. Avem nevoie de anumite garantii pentru aceste certificate verzi, care sunt amanate in acest moment", a spus Frank Hajdinjak.

Presedintele ACUE s-a intalnit marti cu misiunea FMI cu care a discutat despre evolutia pietei energiei, despre calendarul de liberalizare, arieratele CFR, energia regenerabila si oportunitatile pe care le ofera.

Frank Hajdinjak a apreciat ca este un semn foarte bun ca Guvernul a respectat pana acum calendarul de liberalizare si spera ca autoritatile vor gasi si pe viitor modalitatea corecta de implementare.

Datoriile companiilor feroviare au reprezentat un alt punct pe agenda discutiilor. Presedintele ACUE a mentionat ca restantele companiilor feroviare au crescut din nou, ajungand la 500 milioane lei, dupa ce la inceputul anului trecut erau aproape zero.

El a subliniat ca trebuie ajuns la un acord cu Guvernul pentru rezolvarea problemei acestor datorii.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#cresteri preturi energie, #certificate verzi Romania, #intalnire companii energie FMI, #piata energie Romania, #liberalizare piata energie , #Pret energie