ANRE: Piata de gaze va fi complet liberalizata la 1 aprilie 2021, iar cea de electricitate la 1 iulie 2021, inclusiv la consumatorii casnici

Luni, 14 Octombrie 2019, ora 11:40
3154 citiri
ANRE: Piata de gaze va fi complet liberalizata la 1 aprilie 2021, iar cea de electricitate la 1 iulie 2021, inclusiv la consumatorii casnici
Foto: Pixabay

Piata de gaze naturale va fi complet liberalizata la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrica la 1 iulie 2021 si preturile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenta in piata, a anuntat, luni, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"Va fi o liberalizare completa la 1 aprilie 2021 la gaze si la 1 iulie 2021 la energie electrica, atat pe piata angro, cat si pe cea de retail, adica si la consumatorii finali", a afirmat oficialul ANRE, intr-o conferinta de specialitate.

Potrivit acestuia, masura a fost agreata de toti participantii la piata, precum si de Comisia Europeana.

"Nu mai are niciun rost sa pastrezi piata reglementata pe segmentul de retail, daca piata angro este liberalizata. Am discutat cu toti actorii din piata si cu Comisia Europeana si toata lumea a fost de acord ca nu este o abordare sanatoasa sa mentii preturile reglementate la consumatorii finali casnici, daca ai o piata libera pe angro. Tot timpul vei avea de-a face cu diferente in plus si minus, care trebuie reglate si care influenteaza concurenta. Scopul este sa avem concurenta, iar furnizorii mari si cei mici sa se concureze in piata, ceea ce se poate realiza doar in conditiile unei piete liberalizate complet", a explicat Bege.

ANRE va continua sa avizeze doar tarifele de furnizare in regim de ultima instanta, pentru o perioada limitata, in caz de urgente, precum falimentul sau incapacitatea furnizorului de a livra energie sau gaze.

Toate aceste masuri vor fi legiferate fie prin lege, fie printr-o ordonanta de urgenta pregatita de ANRE si de Ministerul Energiei, a mai spus Bege.

El a amintit ca exista o procedura de infringement in sectorul gazelor, declansata de Comisia Europeana, care se afla in stadiul de aviz motivat si care poate fi inchisa doar in cazul in care aceste masuri de liberalizare sunt legiferate.

"Am primit o amanare de trei luni de la Comisia Europeana, astfel ca trebuie sa rezolvam problema pana la 26 decembrie. In cazul in care lucrurile se blocheaza in Parlament, avem pregatit un proiect de ordonanta de urgenta, identic cu ce se discuta in Parlament. Sper ca tulburarile la nivel politic sa nu pericliteze acest plan, pentru ca nu cred ca Comisia Europeana va fi dispusa sa ne dea alte termene", a aratat reprezentantul ANRE.

Daca Romania nu rezolva aceste probleme in termenul acordat de Comisia Europeana, adica 26 decembrie, dosarul de infringement va ajunge la Curtea Europeana de Justitie.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#piata gaze, #piata libera gaze , #Pret gaze