Ce schimbari aduce ziua de 1 iulie 2013 pentru Romania

Luni, 01 Iulie 2013, ora 09:16
2750 citiri
Ce schimbari aduce ziua de 1 iulie 2013 pentru Romania
Foto: jurnalul.ro

Pretul gazelor se majoreaza la 1 iulie, in timp ce pretul energiei electrice va fi redus. Tot la 1 iulie urmeaza o scadere a tarifelor la roaming, dar si o crestere a amenzilor de circulatie, cea mai mica amenda platita de soferi pentru incalcarea Codului Rutier fiind de 160 de lei.

Asadar, daca factura pentru consumatorii noncasnici de gaze creste cu 3%, cea pentru consumatorii casnici ajunge sa fie mai mare cu 8%, de la 1 iulie. Tot la capitolul scumpiri poate fi incadrata si cresterea amenzilor de circulatie: cea mai mica suma platita de soferi pentru incalcarea Codului rutier va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1.600 de lei.

Energia electrica va fi mai ieftina cu 1,3%, incepand cu 1 iulie 2013, asta desi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, sustinea ca facturile la energie ar putea scadea cu 5 - 10%, de la 1 iulie.

Si tarifele la apelurile internationale scad, ajungand panala maxim 0,24 euro/minut (fara TVA) pentru un apel telefonic si 0,08 euro (fara TVA) pentru un mesaj de tip SMS transmis din strainatate.

Pretul gazelor creste cu 8%

Ziua de 1 iulie aduce majorarea cu 8% a pretului gazelor naturale pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei noncasnici, informeaza autoritatile.

Pretul la energie electrica, redus in medie cu 1,3%

Pretul energiei electrice livrate consumatorilor finali va fi redus in medie cu 1,3%, incepand cu 1 iulie 2013.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, recent, ca facturile la energie ar putea scadea cu 5 - 10%, de la 1 iulie.

"De la 1 iulie, ar trebui sa fie un impact in factura, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie sa ne spuna, ca au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie sa se faca pe sase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual sa o faca si noi anul acesta le-am cerut sa o faca semestrial. Au datoria sa respecte legea, ca oricare institutie, si trebuie sa isi organizeze activitatea sa faca lucrul acesta. Ar trebui sa se vada un procent semnificativ, intre 5 si 10%", a spus Nita.

Roaming mai ieftin de la 1 iulie

Incepand cu data de 1 iulie 2013, toti operatorii care ofera servicii de roaming in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii sunt obligati sa aplice noi tarife maxime pentru serviciile oferite clientilor care se afla in calatorie intr-un alt stat membru UE si utilizeaza telefonul in roaming.

Astfel, pentru un apel efectuat in roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fara TVA), iar pentru primirea unui apel abonatii nu vor plati mai mult de 0,07 euro/minut (fara TVA).

Costul pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming nu va depasi valoarea de 0,08 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita. Totodata, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la Internet) este de 0,45 euro/MB (fara TVA), se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Reglementarea Comunicatiilor (ANCOM).

Minim 160 lei amenda pentru incalcarea Codului rutier

Amenzile de circulatie vor creste de la 1 iulie, astfel incat cea mai mica suma pe care o veti plati pentru incalcarea Codului rutier va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1600 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile de circulatie vor fi cuprinse intre 1680 de lei si 8000 de lei.

In plus, au loc schimbari si in mediul de business si economic din Romania:

Noul reprezentant rezident al FMI pentru Romania preia mandatul pe 1 iulie

Noul reprezentat rezident al Fondului Monetar International /FMI/ pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, va prelua oficial mandatul, pe 1 iulie, de la actualul ocupant al acestui post, Tonny Lybek, care isi incheie misiunea, informeaza Agerpres.

Raiffeisen Bank va finaliza, pe 1 iulie, tranzactia cu Citibank

Potrivit Casei de avocatura PeliFilip, care a asistat Citi in aceasta tranzactie, Raiffeisen Bank va prelua un portofoliu constand in 100.000 clienti, active de peste 460 milioane de lei (peste 90 milioane de euro), depozite de peste 770 milioane de lei (peste 175 milioane de euro), precum si toti angajatii diviziei Citi pentru persoane fizice din Romania, scrie aceeasi agentie de presa.

La 1 iulie va fi lansat Raportul Comisiei prezidentiale cu Strategia pentru agricultura pana in anul 2030

"Luni vom lansa Raportul Comisiei prezidentiale cu Strategia pentru agricultura pana in anul 2030. Este o munca de aproape 3 ani a peste 20 de oameni dedicati agriculturii si vreau sa pregatesc bine acest eveniment pentru ca vom lasa aceasta strategie sa fie in dezbatere publica 30 de zile si pe urma va deveni definitiva ca strategie pana in anul 2030", a declarat, sambata, presedintele Traian Basescu.

Salariul minim pe economie, majorat din iulie la 800 de lei

Salariul minim brut pe economie se majoreaza, din 1 iulie, de la 750 la 800 de lei, reprezentand 4,74 lei pe ora, iar legat de acesta va creste proportional si punctul de amenda pentru soferi, de la 75 la 80 de lei, informeaza Mediafax.

Penalitate de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere la Fisc

Fiscul va aplica de la 1 iulie un nou sistem de penalitati de intarziere, care vor fi calculate procentual pentru fiecare zi de intarziere, potrivit modificarilor aduse Codului de procedura fiscala prin OUG 50/2013.

Potrivit actului normativ, contribuabilii cu restante vor achita, incepand din iulie, o penalitate de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, care inseamna un nivel anulal de 7,3%, scrie Agerpres.

In prezent, nivelul penalitatilor de intarziere este calculat in functie de perioada de intarziere - daca stingerea obligatiei restante se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere, intre 31 si 90 de zile nivelul penalitatilor de intarziere este de 5%, iar dupa 91 de zile ajunge la 15%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#scumpiri 1 iulie, #roaming ieftin 1 iulie, #factura energie 1 iulie, #pret gaz 1 iulie , #Pret gaze