De ce se scumpesc gazele si cat vom plati in plus din cauza baietilor destepti Interviu

Joi, 20 Iunie 2013, ora 09:55
2083 citiri
De ce se scumpesc gazele si cat vom plati in plus din cauza baietilor destepti Interviu

Scumpirea gazului natural ca urmare a liberalizarii pretului va fi resimtita puternic de 90% din populatie, dar masura era inevitabila, a explicat analistul Efor, Otilia Nutu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Otilia Nutu a aratat ca, daca vom continua exploatarea gazului in conditiile actuale, in 5 ani rezervele se vor diminua, vom ajunge sa importam 80%, iar scumpirea ar fi si mai drastica.

Guvernul are insa posibilitatea sa ii protejeze pe consumatorii casnici folosind sumele rezultate din supraimpozitarea Romgaz si Petrom.

Marele avantaj al liberalizarii este ca fiecare consumator isi va putea alege furnizorul de gaz natural care ii va oferi pretul cel mai avantajos si concurenta va duce in cele din urma la scaderea pretului

Liberalizarea pretului gazelor naturale a creat o mare ingrijorare si o controversa pe masura. Era o masura necesara?

Faptul ca piata nu a fost pana acum liberalizata nu are legatura cu bunastarea consmatorilor, ci cu niste interese ale unor industrii, in primul rand cea de ingrasaminte si productia de stat de energie electrica, adica Elcen. Pentru ei a fost tinut pretul in mod artificial la un nivel foarte scazut. Cand tii pretul jos, se consuma mai mult, noi avem niste resurse limitate in exploatare, iar toate depozitele noi din Marea Neagra, gazele de sist, nu vor fi exploatate decat atunci cand pretul va fi suficient de mare incat sa merite.

Pretul se tine la un nivel scazut in mod artificial, se calculeaza o medie ponderata. Vine reglementatorul si stabileste ca 30% sa fie gaz de import, 70% din productia interna.

Citeste mai multe despre De ce se scumpesc gazele si cat vom plati in plus din cauza baietilor destepti Interviu pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#pret gaze Romania, #liberalizare pret gaze, #baieti destepti gaze naturale, #consum gaze naturale Romania , #Pret gaze