Franta si Germania au ajuns la un compromis pentru gazoductul Nord Stream 2

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 15:30
8773 citiri
Franta si Germania au ajuns la un compromis pentru gazoductul Nord Stream 2
Foto: CC0 Creative Commons

Franta si Germania au transmis vineri partenerilor din Uniunea Europeana o solutie de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fara a bloca insa proiectul gazoductului Nord Stream 2, informeaza AFP, care a obtinut o copie a acestui document.

Solutia de compromis a fost trimisa ambasadorilor statelor membre la Bruxelles. Daca va fi acceptat, compromisul ar permite evitarea unei crize intre Paris si Bruxelles si, de asemenea, ar permite Frantei sa isi dea acordul pentru adoptarea unor noi reguli europene privind transportul gazelor naturale, au explicat pentru AFP surse diplomatice.

Comisia Europeana vrea sa extinda campul de aplicare a Directivei privind gazele naturale la infrastructurile care provin din tarile terte, care ar trebui sa respecte aceleasi reguli cu cele europene, respectiv transparenta preturilor, accesul tertilor la infrastructuri, precum si separarea activitatilor intre furnizorii de gaze si gestionarii infrastructurilor. In prezent, proiectul Nord Stream 2 nu respecta aceste reguli.

Joi, Ministerul francez al Afacerilor Externe a anuntat ca Franta va sustine revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizeaza si proiectul gazoductului Nord Stream 2. In schimb, Berlinul se opune unei revizuiri a documentului, care in prezent se aplica doar gazoductelor interne si care, daca s-ar aplica si gazoductelor ce provin din tarile terte, ar putea afecta proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Cand vine vorba de proiectul Nord Stream 2, blocul comunitar este impartit in doua. Pe de o parte, se afla statele din Europa de Est, cele nordice si cele baltice, care considera ca acest gazoduct face din UE un ostatic al Moscovei, iar pe de alta parte se regasesc statele din nordul Europei, in special Germania, care pun accentul pe avantajele economice ale proiectului.

In stadiul actual al procedurii legislative, statele membre UE trebuie sa se puna de acord asupra pozitiei lor inainte de a putea incepe sa negocieze cu Parlamentul European, care si-a exprimat deja opozitia fata de Nord Stream 2.

Cat de rapid va fi adoptat actul legislativ este un aspect vital pentru viitorul gazoductului Nord Stream 2. Propunerea Comisiei Europene prevede reguli mai dure pentru noile proiecte de infrastructura, insa lucrarile pentru constructia Nord Stream 2 sunt deja in derulare.

Orice intarziere in constructia gazoductului Nord Stream 2 ar slabi pozitia Moscovei in negocierile cu Ucraina pentru un nou acord de tranzit al gazelor naturale si ar crea incertitudini pentru partenerii Gazprom in proiectul Nord Stream 2, respectiv firmele Uniper, Wintershall, Shell, OMV si Engie.

Statele membre UE au aprobat compromisul franco-german cu privire la transportul gazelor naturale

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au cazut vineri de acord asupra unei pozitii comune privind revizuirea reglementarilor in domeniul transportului gazelor naturale, care vizeaza in special proiectul gazoductului Nord Stream 2, pe baza unei solutii de compromis avansata de Franta si Germania, au declarat vineri pentru AFP o serie de surse diplomatice.

Presedintia romana a Consiliului UE a anuntat pe Twitter ca s-a ajuns la un acord intre statele membre. Acesta acord va permite demararea negocierilor cu Parlamentul European pentru revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale. Modificarile avut in vedere au drept obiectiv aplicarea regulilor de pe piata comuna a energiei si gazoductelor al caror punct de plecare se afla in tari terte.

Aceasta revizuire, propusa de Comisia Europeana, este perceputa ca o dorinta a executivului comunitar de a reglementa mai bine proiectul gazoductului Nord Stream 2, care este in prezent construit intre Rusia si Germania, via Marea Baltica. Potrivit Bruxelles-ului, acest proiect pune in discutie independenta energetica a UE si securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.

Potrivit surselor diplomatice citate de AFP, mandatul acordat presedintiei romane reflecta o solutie de compromis transmisa vineri de Franta si Germania.

"Am ajuns la un acord care nu a fost posibil decat gratie cooperarii stranse intre Franta si Germania, sub presedintia romana a Consiliului UE" a declarat cancelarul german Angela Merkel intr-o conferinta de presa organizata la Berlin.

Franta si Germania au fiecare companii implicate in proiectul Nord Stream 2.

Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.

Conducta Nord Stream 2 este preconizata sa devina operationala la finele lui 2019. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#compromis Nord Stream 2, #gazoduct Nord Stream 2 , #Pret gaze