Gaze naturale: Romania, tot mai interesanta pentru Europa, dupa descoperirea din Marea Neagra

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:00
5209 citiri
Gaze naturale: Romania, tot mai interesanta pentru Europa, dupa descoperirea din Marea Neagra

Comisia Europeana solicita Romaniei sa modifice legislatia privind exporturile de gaze naturale si sa permita libera circulatie, fara a conditiona schimburile comerciale.

O astfel de solicitare vine dupa ce, cu cateva saptamani in urma, OMV Petrom anunta descoperirea unui zacamant de o "importanta mondiala" in Marea Neagra.

La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulare de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.

O luna mai tarziu, Romania este somata de catre Comisia Europeana sa schimbe legislatia gazelor, anuntand initiera procedurii de infringement impotriva tarii noastre. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta. Practic, legislatia in vigoare incalca libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar.

Specialistul in Energie Ionut Purica este de parere ca Uniunea Europeana este direct interesata ca Romania sa poata exporta, tinand cont de rezervele de gaze descoperite pe teritoriul tarii noastre. Specialistul crede ca autoritatile romane se afla in postura in care pot pune, la randul lor, conditii in ceea ce priveste zacamintele nationale.

"Orice resursa gasita in una dintre tarile din UE este o resursa pe care UE vrea sa o foloseasca cat mai repede. Romania are si gaze de sist, are si gaz off-shore. Comisia Europeana solicita ca tara sa poata transfera gaze catre Uniunea Europeana. Sunt niste avantaje competitive ale economiei romane.

Autoritatile ar trebuie sa spuna: avem gaze, luam masuri ca sa respectam legile europene, dar daca suntem in criza si populatia mea are nevoie de gaze ieftine, atunci folosesc resursele mele. Romania ar putea spune ca foloseste gaze sa produca electricitate si sa exporte electricitate", este de parere specialistul pe energie Ionut Purica, pentru Business24.

Care este problema cea mai mare a Romaniei: procedura de infringement sau exporturile de gaze?

In prezent, tara noastra are trei conducte de gaze. Romania este legata de Ucraina prin doua conducte: de la Isaccea si Mediesu Aurit si de Ungaria prin conducta de la Csanadpalota. Aceste sisteme sunt folosite pentru importuri. Doar conducta ce face legatura cu Ungaria permite, insa, curgere bidirectionala, deci poate fi utilizata atat pentru import cat si pentru export.

Totusi, situatia nu este atat de dramatica pe cat pare. Romania exporta gaze naturale de mai bine de 12 ani, se arata intr-o analiza energy-center.ro.

Concret, in ultimii 12 ani, s-au exportat aproximativ 20 miliarde metri cubi gaze naturale, cu o valoare de achizitie a gazelor ca materie prima de circa 4 miliarde dolari. Tranzactiile s-au efectuat folosind diversi "purtatori" cum ar fi ingrasaminte chimice sau energie electrica.

In ceea ce priveste initierea procedurii de infringement, Romania a avut, dupa primii trei ani de la aderare, peste 260 de actiuni declansate, pentru neindeplinirea obligatiilor asumate, dar nici una dintre acestea nu s-au lasat cu sanctiuni financiare efective.

Dezavantajul exporturilor pentru Romania

In cazul in care Romania nu va putea sa isi acopere consumul intern din resursele proprii va fi nevoita cumpere gaze de pe piata internationala.

"Exista si o componenta comerciala: cea de pret. Romania poate sa exporte, insa ar trebui sa vanda un pret mai mare decat gazul pe care tara noastra il importa de la rusi, care nu este chiar cel mai ieftin din Europa. Intrebarea este: Cine vrea sa cumpere gaz de la romani care este mai scump decat cel rusesc?", a adaugat Purica.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#gaze romania, #exporturi gaze Romania, #infringement gaze Romania, #infringement gaze exporturi Romania , #Pret gaze