Guvernul amana cresterea pretului la gazele furnizate populatiei

Marti, 26 August 2014, ora 15:00
1333 citiri
Guvernul amana cresterea pretului la gazele furnizate populatiei
energielive.ro

Directia Generala Intreprinderi a Comisiei Europene doreste ca Guvernul sa elimine obligativitatea producatorilor de gaze din Romania de a livra cu prioritate gaze din productia interna catre populatie, iar autoritatile de la Bucuresti nu vor aplica cresterea pretului programata pentru 1 octombrie.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor asumat de Guvern prin acordurile cu FMI si Comisia Europeana, pretul gazelor livrate populatiei urma sa creasca cu 3% de la 1 octombrie, relateaza Mediafax.

"Legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie si noi consideram ca acest lucru este perfect legal din punct de vedere al legislatiei comunitare. Directia Generala Intreprinderi (DG Enterprise) doreste sa eliminam aceasta prevedere, dar noi nu vrem", a declarat marti agentiei MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

O delegatie guvernamentala condusa de Nicolescu a avut luni consultari, la Bruxelles, cu reprezentantii Directiei Generale Energie din CE in legatura cu aspecte nationale si regionale din domeniul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Guvernul asteapta acordul cu DG Enterprise

Nicolescu a adaugat ca, pana la ajungerea la un acord cu DG Enterprise, Romania nu va mai pune in aplicare calendarul de dereglementare a pretului gazelor pentru populatie.

"Exista insa si o divergenta majora cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusa interdictie privind exportul de gaze naturale din Romania. Am cerut implicarea Directiei Generale Energie in solutionarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat ca pana la solutionarea acestei situatii, statul roman isi rezerva dreptul de a amana aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populatie. In consecinta, intentionam sa nu punem in aplicare cresterea pretului la gazul domestic, agreata de guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent", a declarat Nicolescu, citat in comunicatul Departamentului pentru Energie.

Nicolescu afirma in luna mai ca procesul de convergenta a preturilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat si nu mai este necesar sa fie majorate preturile, asa cum erau angajamentele fata de FMI si CE.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#crestere pret gaze, #gaze furnizate populatie, #producatori gaze Romania , #Pret gaze