Merkel: Acordul dintre Gazprom si Naftogaz garanteaza aprovizionarea cu gaze a Europei

Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 19:25
4348 citiri
Merkel: Acordul dintre Gazprom si Naftogaz garanteaza aprovizionarea cu gaze a Europei
Foto: Pixabay

Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat acordul pe cinci ani la care au ajuns consortiul rus Gazprom si cel ucrainean Naftogaz pentru tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina, pe care l-a calificat drept "un important semnal" pentru garantarea aprovizionarii cu gaze in Europa, relateaza agentia EFE.

"Ma bucur ca acele conversatii derulate timp de un an si jumatate privind tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina in sfarsit au fost finalizate cu succes. Continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina incepand de la 1 ianuarie 2020 este un bun si important semnal pentru garantarea securitatii aprovizionarii cu gaze a Europei", a declarat Merkel intr-un comunicat.

Cancelarul a multumit celor parti semnatare, vicepresedintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrului german al Economiei, Peter Altmaier, precum si tuturor celor implicati.

I-a multumit, in particular, lui Georg Graf Waldersee, insarcinat special al Guvernului german, "care in ultimele trei luni a contribuit considerabil prin implicarea sa in medierea dintre Rusia si Ucraina".

Comunicatul reaminteste ca acordul are o durata de cel putin cinci ani si vizeaza "volume minime de tranzit anual substantiale".

Contractul, semnat luni seara la Viena si care se bazeaza pe acordul politic la care s-a ajuns in 19-20 decembrie, la Berlin si, respectiv la Minsk, stipuleaza un volum de tranzit de 65 miliarde metri cubi de gaze in 2020 si de 40 miliarde metri cubi in urmatorii patru ani (2021-2024).

In plus, cele doua companii au semnat un acord care vizeaza retragerea tuturor plangerilor in Justitie prin care Kiev cerea Gazprom peste 12 miliarde dolari, desi gigantul rus a platit Kievului 2,9 miliarde dolari conform deciziei Tribunalului de Arbitraj de la Stockholm.

"Acum toate aspectele sunt reglementate si reclamatiile reciproce anulate. Tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina va continua in conditii care vor satisface toate partile", a declarat premierul rus Dmitri Medvedev.

Presedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a explicat ca acest contract cu Rusia garanteaza pentru tara sa venituri peste sapte miliarde dolari.

Guvernul ucrainean subliniaza ca acest contract de tranzit cu Rusia era necesar pentru protejarea miilor de locuri de munca si a tarifelor mai reduse pentru consumatorii ucraineeni.

In plus, Naftogaz a relationat succesul negocierilor cu Gazprom cu decizia SUA de a impune sanctiuni proiectului gazoductului rus Nord Stream 2, ceea ce a obligat Rusia sa il suspende.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#acord Gazprom Naftogaz, #Merkel Gazprom Naftogaz , #Pret gaze