Pretul gazelor si al energiei electrice va creste cu minim 10% pe an

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:29
3421 citiri
Pretul gazelor si al energiei electrice va creste cu minim 10% pe an

Pretul gazelor si al energiei electrice va creste cu cel putin 10% pe an in perioada urmatoare, potrivit calendarului publicat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat in 2013 cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pietei de energie va incepe in septembrie, cu clientii industriali.

Pentru consumatorii industriali, calendarul este mai scurt, dar prevede scumpiri mai accentuate. Astfel, preturile vor creste cu 5% la 1 decembrie 2012 si cu 18% anul viitor (in trei etape, de 5%, in aprilie si iulie, respectiv 3%, in octombrie).

Tot cu 18% vor fi majorate tarifele si in 2014, prin ajustari trimestriale, insa va fi ultimul an cu scumpiri, conform calendarului.

Eliminarea preturilor reglementate a fost solicitata autoritatilor romane de catre Fondul Monetar International.

Cresterile de preturi in cazul energiei electrice

In ceea ce priveste energia electrica, pretul pentru consumatorii casnici va creste cu cel putin 10 procente in fiecare an, in perioada 2013-2017, astfel incat, in decembrie 2017, pretul energiei electrice va fi dublu, fata de valoarea actuala.

In cazul consumatorilor noncasnici, pretul va creste cu cel putin 15% in fiecare an, astfel incat, se va dubla pana in ianuarie 2014.

ANRE a anuntat, tot vineri, ca preturile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori vor creste, la 1 iulie, in medie cu 5%, pentru ajustarea costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei si respectarea angajamentelor asumate fata de FMI.

Tarifele si preturile reglementate la energie nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#pret gaze, #majorari pret gaze, #pret energie electrica, #pret energie electrica majorari , #Pret gaze