Record de gaze naturale rusesti in Europa, pentru al treilea an consecutiv

Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 12:18
2589 citiri
Record de gaze naturale rusesti in Europa, pentru al treilea an consecutiv
Foto: Arhiva Business24

Exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au stabilit un nou record in 2018, in pofida tensiunilor diplomatice si a dorintei Uniunii Europene de a-si reduce dependenta de Rusia, conform cifrelor publicate vineri de grupul rus Gazprom.

Directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a anuntat ca in 2018 grupul si-a majorat productia de gaze naturale cu 5,4% pana la 497,6 miliarde metri cubi in timp ce exporturile spre Europa si Turcia au crescut cu 3,4% pana la 201 miliarde metri cubi, informeaza AFP.

"Dupa cum vedem, cererea pentru gazele naturale rusesti creste. Anul acesta am stabilit un record istoric, pentru al treilea an la rand, cu privire la exporturile de gaze spre tarile din afara CSI. Volumul exporturilor a depasit 201 miliarde metri cubi", a declarat Alexei Miller, citat de agentia de presa Interfax.

In 2017, Gazprom a livrat Europei o cantitate de 194,4 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 8,4% mai mult decat in 2016.

Cresterea constanta a cererii europene pentru gazele naturale rusesti este argumentul avansat de Rusia pentru a-si apara proiectele de noi gazoducte, spre Turcia via Marea Neagra si spre Germania via Marea Baltica, in pofida reticentelor Uniunii Europene care isi afirma de mai multi ani dorinta de a-si diversifica sursele de aprovizionare.

Gazprom, primul producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.

Datele publicate in luna noiembrie aratau ca Gazprom a exportat spre Romania o cantitate de 917 milioane metri cubi de gaze naturale, in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 32% comparativ cu cele 690 milioane metri cubi de gaze naturale exportate in perioada similara a anului trecut.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#gaze rusesti europa , #Pret gaze