Romania a pierdut licitatia pentru exportul de gaze catre Ungaria

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:08
6290 citiri
Romania a pierdut licitatia pentru exportul de gaze catre Ungaria
Foto: CC0 Creative Commons

OMV Petrom este in discutii privind exportul in tarile vecine al gazelor care vor fi extrase din Marea Neagra, insa a pierdut licitatia pentru rezervarea de capacitate pe conducta spre Ungaria, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, intr-o conferinta de presa.

"Pentru atingerea acelui moment de decizie finala de investitie pentru productia de gaze din perimetrul Neptun, pe langa elementele tehnice, operationale, de fiscalitate, generate de mediul din piata de gaze, avem nevoie de a prezenta posibilitatea de monetizare a productiei din Marea Neagra.

Acest proces a inceput, pentru evaluarea potentialului de vanzare a cantitatilor care nu ar putea sa fie vandute in Romania.

In absenta unei cresteri a cererii in Romania, va trebui sa ne cautam optiuni de vanzare si pe alte piete.

Obiectivul nostru este zona de vecinatate a Romaniei, unde putem avea randamentul cel mai bun pentru orice fel de vanzare, nu numai pentru gaze", a precizat Gheorghe.

Pe langa cererea de gaze din tarile din vecinatatea Romaniei, importanta este si capacitatea de transport catre aceste zone, a adaugat ea.

"In aceasta perioada noi purtam discutii si analizam scenarii de vanzare pe astfel de piete din vecinatate, dar ele trebuie sa fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivitati intre Romania si pietele potentiale. Nu avem niciun contract incheiat la aceasta ora", a sustinut oficialul OMV Petrom.

Ea a aratat ca fiecare dintre cele doua companii din consortiu, respectiv OMV Petrom si ExxonMobil, poarta discutii separate pentru vanzarea gazelor, ele fiind concurente pe aceasta piata.

Totodata, Gheorghe a confirmat faptul ca OMV Petrom a pierdut licitatia prin care ar fi dorit sa rezerve capacitate de export pe conducta Arad-Szeged.

"A fost o licitatie pentru dreptul de a transporta pe relatia Arad-Szeged, la care au fost mai multe firme participante. Capacitatea totala a fost de 4 miliarde de metri cubi pe relatia de export. Am participat si noi, dar nu am castigat. Nu este public cine a castigat, am citit si noi stirile ca sunt trei firme din Ungaria", a mai spus directorul general al companiei.

La randul sau, Lacramioara Diaconu, sefa diviziei responsabile de activitatea de gaze din cadrul companiei, a subliniat faptul ca OMV Petrom analizeaza si alte rute de transport, precum cele spre nordul si sudul Romaniei, adica spre Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria si Turcia.

"Transgaz si operatorul din Ungaria au oferit spre rezervare capacitatea pentru una dintre rute, iar cateva companii si-au securizat aceasta directie de transport.

Nu s-a vandut nicio molecula de gaz pana in prezent. Iar pentru noi spre Ungaria era doar una dintre rute.

Posibilitatile de a monetiza gazul din Marea Neagra cu siguranta sunt si altele.

Exista posibilitatea de a merge catre nord si catre sud folosind conductele de tranzit care exista in acest moment, doar ca trebuie conectate de Marea Neagra prin conducte care nu exista acum, dar sunt in planurile Transgaz", a sustinut ea.

Pe data de 5 februarie, agentia ungara de presa MTI a transmis faptul ca mai multe companii din Ungaria au rezervat intreaga capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi pe an a conductei de gaze care leaga Romania si Ungaria, citandu-l pe ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.

Potrivit acestuia, incepand din anul 2022, mari cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra vor putea fi livrate Ungariei.

"Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpara mari cantitati de gaze naturale dintr-o alta sursa decat Rusia", a spus Peter Szijjarto, care a adaugat ca acest acord de cooperare reprezinta un progres istoric pentru asigurarea securitatii energetice a Ungariei.

Potrivit oficialului ungar, partea romana a convenit sa construiasca statii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an in 2020, urmand ca aceasta capacitate sa fie majorata pana la 4,4 miliarde metri cubi in 2022.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Romania export gaze, #gaze Romania Ungaria , #Pret gaze