Frigul din ultimele zile a provocat o scumpire serioasa a gazelor in Europa

Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:31
2163 citiri
Frigul din ultimele zile a provocat o scumpire serioasa a gazelor in Europa
Foto: CC0 Creative Commons

Vestul Europei este afectat de un front de aer rece supranumit "Bestia din Est", urmat de furtuna Emma, care a dus la cresterea semnificativa a preturilor la gazele naturale

Vineri, pe piata spot din Londra, pretul gazelor naturale a urcat joi la nivelul record de 275 de penny pentru 100.000 de BTU (unitate de masura pentru caldura), in crestere cu 130% fata de februarie si cu 400% fata de sfarsitul lunii decembrie, transmite Reuters.

Importatorii europeni concureaza cu cei din Asia pentru cargourile cu LNG (gaz natural lichefiat) din Qatar si SUA, sustin traderii. Acestia se asteapta ca dificultatile legate de furnizarea gazelor sa se atenueze saptamana viitoare, in urma incalzirii vremii.

Datele Thomson Reuters Eikon arata ca in Europa Occidentala vor urma temperaturi normale pentru aceasta perioada a anului, de aproximativ 5 grade Celsius.

In Olanda, peste 200 de mari companii au fost somate de Guvern ca pana in anul 2022 sa inceteze sa se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zacamantul Groningen, unde exploatarea acestora provoaca seisme care afecteaza locuintele din regiune. In Marea Britanie, compania Centrica a decis sa inchida cea mai mare capacitate de stocare a gazelor naturale.

Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane din Marea Britanie, Belgia si Franta sunt la cel mai redus nivel din 2015, iar livrarile de LNG (gaze naturale lichefiate) sunt insuficiente, din cauza cererii ridicate din Asia.

Piata nu este foarte ingrijorata, deoarece deseori februarie este cea mai rece luna a iernii si, exceptand cazul in care se intampla ceva neasteptat, cererea de iarna ar urma sa se incheie, declara recent Tor Martin Anfinnsen, vicepresedinte de marketing la Statoil ASA, cel mai mare producator de gaze naturale din Norvegia.

Pe masura ce se apropie primavara si vara, consumul si preturile scad, ceea ce duce la diminuarea cantitatilor de gaze naturale lichefiate care ajung in Europa.

In plus, in acest an, oferta de LNG va fi mai mare, gratie proiectului Yamal inaugurat recent de Rusia, precum si a terminalului de export de la Cove Point, de pe coasta Golfului Mexic.

Pietele globale de gaze naturale au fost afectate saptamana aceasta si de cutremurul din Papua Noua Guinee, care a provocat intreruperea furnizarii de LNG. Ca rezultat, pe piata spot din Asia, pretul LNG a urcat cu 5%, la 8,80 dolari pentru 1.000.000 de BTU (mmBtu).

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#majorare pret gaze, #pret gaze, #pret gaze europa , #Pret gaze