3,5 milioane de familii se incalzesc cu lemn de foc in Romania, la un pret cu 250% mai mare ca acum 6 ani

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 14:20
5093 citiri
3,5 milioane de familii se incalzesc cu lemn de foc in Romania, la un pret cu 250% mai mare ca acum 6 ani
Foto: CC0 Creative Commons

Pretul lemnului de foc a crescut, in ultimii sase ani, cu circa 250%, de la 120 lei/mc, in 2011, la 300 lei/mc, in 2017, dar exista maxime de pana la 600 de lei/mc, in sudul tarii, potrivit datelor incluse in editia actualizata a Raportului privind starea padurilor si industriei lemnului, prezentat miercuri de Fordaq Romania.

Documentul elaborat si asumat de Fordaq Romania releva, totodata, ca, in acelasi interval de comparatie, variatiile preturilor cherestelei pe pietele internationale au fost de plus/minus 10%.

In Romania, pentru masa lemnoasa, pretul mediu a pornit, in 2011, de la valoarea de 71 lei/mc, si a continuat in 2012 cu 85 lei/mc, apoi cu 115 lei/mc in 2014, un an mai tarziu cu 155 lei/mc, in 2016 la 173,78 lei/mc, iar in 2017 la 181,29 lei/mc.

In viziunea realizatorilor raportului mentionat, industria lemnului din Romania a ajuns sa plateasca cel mai mare pret pe resursa de lemn din Europa, respectiv la fag, bustean de gater, preturi de 85-90 euro/mc.

Comparativ, pe acelasi segment de lemn, dar si pe rasinoase, in alte tari europene tarifele practicate sunt urmatoarele: in Serbia - pret de 45 euro/mc, in Slovacia si Polonia (60-65 euro/mc), in Franta (65 euro/mc) si in Germania (80 euro/mc).

Conform Inventarului Forestier National (IFN), la ora actuala, in Romania, suprafata forestiera este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridica la 2,2 miliarde de metri cubi.

Datele Romsilva arata ca, in Romania, 3,5 milioane de gospodarii se incalzesc, in prezent, cu lemn de foc.

Romsilva administreaza, la ora actuala, 3,14 milioane de hectare paduri de stat, echivalentul a aproximativ 47% din totalul fondului forestier national.

Proprietari si administratori de paduri din toata tara, producatori de mobila, organizatii de mediu si asociatii ale forestierilor si-au dat intalnire, miercuri, la Bucuresti, la Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi.

Potrivit organizatorilor, Fordaq Romania - Comunitatea Forestierilor, in parteneriat cu Consiliul Padurilor si Dezvoltarii Rurale, scopul evenimentului este de a analiza starea actuala a sectorului forestier din Romania, dar mai ales de a gasi solutii care sa salveze o intreaga industrie, aflata in pragul falimentului.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#pret lemn foc , #Pret lemn