Aurul s-a scumpit pana la 885 dolari/uncie

Vineri, 16 Mai 2008, ora 14:28
1270 citiri
Aurul s-a scumpit pana la 885 dolari/uncie

Aurul s-a scumpit vineri, sustinut de pretul petrolului, dar investitorii au fost prudenti in asteptarea publicarii unui set de statistici americane care ar putea indica tendinta de tranzactionare a dolarului si a metalelor pretioase, consemneaza Reuters.Pretul platinei a crescut de asemenea, in contextul speculatiilor potrivit carora compania de prelucrare a metalelor pretioase Johnson Matthey ar putea publica o noua estimare pesimista in raportul anual ce va fi publicat saptamana viitoare.


Cotatia spot a aurului a urcat pana la 884,95/885,95 dolari/uncie, fata de cea de 881,55/882,75 dolari/uncie atinsa la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi de la New York. Aurul se scumpise joi pana la 887,50 dolari/uncie, ca urmare a deprecierii dolarului si a cresterii pretului petrolului.


"Cred ca vom asista la o tranzactionare a aurului cuprinsa intr-un culoar de 850-900 dolari/uncie, in lipsa unui nou catalizator", a comentat, pentru Reuters, un analist pentru piata metalelor pretioase de la Barclays Capital, Suki Cooper.


"Elementele fundamentale care caracterizeaza piata platinei insa sunt foarte solide. Se poate sa asistam la un nou deficit pe piata anul acesta, daca luam seama de asteptarile ca productia de platina sa scada in contextul problemelor de furnizare a energiei electrice din Africa de Sud", a adaugat Suki Cooper.


Cotatia spot a platinei a urcat pana la 2.098/2.113 dolari/uncie, fata de 2.079/2.094 dolari/uncie, nivel atins la inchiderea pietei new-yorkeze de marti.


Platina, metal pretios folosit la fabricarea de bijuterii si de catalizatori auto, s-a scumpit in 4 martie, pana la un record de 2.290 dolari/uncie, dupa ce probleme in alimentarea cu electricitate din Africa de Sud au intrerupt productia si au creat temeri privitoare la un deficit de oferta.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...