Jocul sauditilor: Barilul va costa si 200 de dolari, cand se va termina petrolul ieftin

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 18:00
9975 citiri
Jocul sauditilor: Barilul va costa si 200 de dolari, cand se va termina petrolul ieftin
Foto: spbcar.ru

La Davos, reprezentantii tarilor membre OPEC, in special sauditii, au fost intampinati aproape cu ostilitate de catre ceilalti actori din industria petroliera si energie. Inclusiv delegatia din Oman a lansat un prim atac impotriva politicii de acaparare a pietei prin mentinerea unei cote excesive de productie.

Scaderea dramatica a pretului petrolului pune pe jar intreaga suflare prezenta la Forumul Economic Mondial de la Davos, iar reprezentantii marilor companii petroliere din Occident nu s-au sfiit sa arate ca riscam sa epuizam rapid rezervele de petrol si sa ne trezim cu preturi astronomice la combustibilul fosil in doar cativa ani, arata agentia Reuters.

Alarma: barilul poate ajunge la 200 de dolari!

Claudio Descalzi, presedintele companiei italiene Eni SpA este unul dintre cei care trag de pe acum semnale de alarma in privinta exploziei pretului petrolului in doar cativa ani.

"Avem nevoie de stabilitate. OPEC este ca o banca centrala, care trebuie sa dea stabilitatea pietei petrolului pentru a investi intr-un ritm normal", a spus Descalzi, pentru Reuters.

De ce scade pretul petrolului? Sauditii ataca independenta energetica a SUA

Previziunile sale arata ca in doar cativa ani pretul barilului ar putea atinge 200 de dolari, daca exploatarea petrolului ieftin continua in acelasi ritm.

Descalzi crede ca vom avea o perioada de 12-18 luni in care ne vom bucura in continuare de avantajul petrolului ieftin pe piata, dar ca pretul va incepe sa creasca gradual pe masura ce exploatarea resurselor petroliere din zacamintele de sist americane va inceta. In acest moment, petrolul se vinde sub 50 de dolari/baril.

"Nu am actionat impotriva Rusiei, Iranului sau SUA"

Liderii OPEC prezenti la forum si-au aparat pozitia, anuntand ca nu au de gand sa revizuiasca cota de extractie prognozata pentru acest an.

Secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, afirma chiar ca reducerea cotelor nu ar fi facut decat sa creasca presiunea asupra organizatiei pe care o reprezinta.

Print saudit al petrolului: Barilul nu va mai costa niciodata 100 de dolari

"Daca in noiembrie am fi redus productia, ar fi trebuit sa reducem din nou si din nou, pentru a permite statelor care nu sunt membre OPEC sa-si creasca productia. Toata lumea ne cere sa reducem cotele de extractie. Dar, dati-mi voie sa va intreb, noi producem scump sau ieftin?

Mai intai sa consumam petrolul ieftin si apoi sa vedem cum il exploatam pe cel scump.

Piata se va regla singura. Am mai vazut asta de 3-4 ori in viata mea. Noi nu am actionat impotriva Rusiei, Iranului sau a Statelor Unite", a spus al-Badri.

Nici directorul executiv al companiei saudite Aramco, Khalid al-Falih, nu a dat prea mare importanta protestelor exprimate de ceilalti participanti la forum. El a mentionat ca, desi este un proces care va dura o perioada, piata petrolului se va echilibra in cele din urma.

15 ani pana la o noua criza a carburantilor

Francezii nu se arata atat de optimisti in privinta viziunii celor doi reprezentanti ai tarilor OPEC. Directorul executiv al companiei franceze Total, Patrick Pouyanne, inclina mai degraba spre punctul de vedere al lui Claudio Descalzi.

"Avem o scadere anuala de 5% a rezervelor de petrol in campurile aflate in exploatare. In acest ritm, in 2030, jumatate din cantitatea de petrol produsa astazi nu va mai fi de gasit. Vor fi necesare investitii imense pentru a suplini lipsa a 50 de milioane de barili zilnic", explica Pouyanne.

O serie de companii internationale, incluzand BP si Conoco Phillips, si-a redus anul acesta bugetele din cauza pretului scazut al petrolului.

In total, anul acesta, chetuielile de capital din industria petroliera vor fi cu 10% mai mici fata de suma de 26 de miliarde de dolari inregistrata in 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#de ce scade pretul petrolului, #OPEC pretul petrolului, #pret petrol, #Davos 2015 petrol , #Pret petrol