Cine profita de fapt de pe urma petrolului ieftin

Luni, 02 Martie 2015, ora 15:00
3884 citiri
Cine profita de fapt de pe urma petrolului ieftin
Foto: Emirates 24/7

Liderii celor mai mari companii din zona Golfului Persic nu dau niciun semn de ingrijorare in fata prabusirii pietei petrolului, in ciuda prognozei emise de FMI, care arata o posibila reducere a performantei economice in regiune.

Seicii spun chiar ca "stransul curelei" a ajutat statele din Orientul Mijlociu.

Efectele se vor resimiti pe termen lung in regiune si vor duce la o mai buna predictabilitate a dezvoltarii economice a zonei, in conditiile in care statele din Golful Persic nu mai depind exclusiv de exportul de petrol, arata unul dintre conducatorii Bancii Nationale din Abu Dhabi, Alex Thursby, intr-un interviu acordat postului CNBC.

Patru mari beneficiari

Pentru Thursby, un pret scazut al petrolului aduce beneficii clare tarilor care au costuri reduse de extractie.

"Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Kuweitul si Qatarul vor benficia clar de pe urma scaderii preturilor, pentru ca au costuri reduse de exploatare a campurilor petrolifere.

Irakul ar putea sa se bucure de aceleasi avantaje, daca va reusi sa-si puna la punct problemele politice interne, tara fiind un producator de petrol low-cost. Toate aceste state pot prospera in continuare de pe urma industriei petroliere", sustine Alex Thursby.

Pretul barilului, un mister

Dupa ce, in ianuarie, cotatia barilului a atins minimul ultimilor ani, piata incepe sa dea semne de revenire, dar prognozele pe termen scurt sunt contradictorii.

In urma cu o luna, o prognoza a FMI estima ca Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe vor fi victimele prabusirii pietei de energie.

Analistii Fondului aratau ca pierderile inregistrate de economiile celor 6 state ar putea ajunge la 300 de miliarde de dolari, insumand o cincime din totalul celor sase economii.

Expertii FMI au anuntat si o scadere cu 3,5 procente a cresterii economice din Emiratele Arabe Unite, ca urmare a impactului pe care petrolul ieftin il va avea in acest an asupra sectorului energetic din tara.

In octombrie, o prognoza asemanatoare prevedea o contractie de doar 2,5%.

Piata imobiliara, in revenire

Dezvoltatorii din regiune sustin insa ca nu se intrevede o legatura directa intre piata globala a energiei si evolutia economica din Emirate.

"Anul trecut am finalizat 7.000 de unitati imobiliare, pe care le-am si vandut sau inchiriat intre timp. Acest lucru arata ca exista inca o cerere masiva pe piata imobiliara din Abu Dhabi", considera Mohamed Al Moubarak, directorul Aldar Properties, o companie din Abu Dhabi.

In timpul crizei economice, Aldar Properties a avut nevoie de un imprumut de 10 miliarde de dolari din partea statului, dar de atunci firma merge pe profit.

Al Moubarak spune ca in ultimele luni nu s-au inregistrat intarzieri in livrarea unitatilor imobiliare contractate de compania sa, un semn ca influenta petrolului in regiune nu mai este atat de pregnanta.

De altfel, preturile pietei imobiliare din zona Golfului Persic incep sa revina la nivelul atins inainte de 2008.

Consum energetic din alte surse

Thursby crede, de asemenea, ca tarile din zona s-au detasat destul de mult de statutul de economii axate doar pe exportul de petrol, exemplul cel mai clar fiind oferit de Dubai.

"Ne-am imaginat mereu regiunea Golfului ca fiind dependenta de petrol si gaze. Cred ca acum putem vedea o schimbare majora, 73% din economia acestor state se bazeaza pe consum energetic de non-hidrocarburi.

Daca vrei sa privesti mult mai simplist acest lucru, putem spune ca Dubaiul va avea enorm de castigat de pe urma petrolului ieftin.

Cred ca analistii trebuie sa manifeste mai multa intelegere fata de dinamica regiunii sau sa recunoasca faptul ca zilele in care economia acestor state era dependenta de resursele de petrol s-au cam sfarsit", mai spune Alex Thursby.

Reprezentantul Bancii Nationale din Abu Dhabi nu crede ca influenta pretului redus al barilului va fi resimtita foarte curand in regiune.

"Cred ca va trece mult timp pana cand vom putea spune ca aceasta parte a lumii va fi afectata de prabusirea pietei petrolului", considera Thursby.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#pret petrol efecte economice, #economii state Orient Mijlociu, #influenta economica petrol, #dezvoltare economica regiune Golf Persic , #Pret petrol