Cotatia petrolului a urcat cu 2%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca va reduce cantitatea furnizata pietelor globale

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 14:06
3528 citiri
Cotatia petrolului a urcat cu 2%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca va reduce cantitatea furnizata pietelor globale
Foto: CC0 Creative Commons

Cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni cu 2%, dupa ce principalul exportator, Arabia Saudita, a anuntat o reducere a furnizarii in decembrie, o masura menita sa stopeze evolutia de pe piete, care a dus o scadere a pretului cu 20% de la inceputul lunii octombrie.

Luni dimineata, barilul de titei se tranzactiona la 71,59 dolari, in crestere cu 2% fata de sedinta de vineri. De asemenea, cotatia barilului de titei U.S. West Texas Intermediate (WTI) se situa la 61,08 dolari, in crestere cu 1,5%, transmit DPA si Reuters.

Arabia Saudita intentioneaza sa reduca cantitatea de petrol furnizata pietelor globale cu 0,5 milioane de barili pe zi (bpd) in decembrie, a anuntat duminica ministrul Energiei, Khalid al-Falih, deoarece Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu reuseste sa-i convinga pe alti producatori sa fie de acord cu o reducere coordonata a livrarilor.

Cantitatea anuntata de Arabia Saudita este echivalenta cu o reducere a petrolului furnizat pe plan global cu aproximativ 0,5%.

Peter Kiernan, analist pe probleme de energie la divizia Economist Intelligence Unit din Singapore, a afirmat ca "OPEC se concentreaza pe atenuarea riscurilor", dupa ce cotatia barilului de titei a scazut cu aproximativ 20% de la inceputul lunii octombrie, pe fondul majorarii furnizarii, in special de la principalii producatori, SUA, Rusia si Arabia Saudita.

"Declinul pretului titeiului este o veste extraordinara pentru economiile din Asia care se confrunta cu dificultati, cum ar fi Indonezia, Filipine si India, si ajuta si la diminuarea inflatiei, acolo unde aceasta este o problema", a declarat Robert Carnell, economist sef la ING Asia.

Anul acesta, marile economii emergente, cum ar fi India, Indonezia si Turcia, sunt sub presiune deoarece monedele lor s-au depreciat semnificativ fata de dolar intr-un moment in care pretul titeiului a urcat, erodand cererea.

Dincolo de temerile privind cererea, un mare motiv de ingrijorare pentru Arabia Saudita si alti producatori din OPEC il reprezinta majorarea productiei SUA.

In perioada 6-7 decembrie va avea loc la Viena o reuniune a 25 de tari membre OPEC si state producatoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019.

In 2016, tarile membre OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia combinata cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) pana in 2018.

Reducerea productiei de petrol a OPEC a permis pretului la petrol sa revina peste pragul de 50 de dolari per baril.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#cotatie baril petrol, #pret petrol, #petrol arabia saudita , #Pret petrol