Datoriile ridicate si pretul petrolului, riscurile pentru economia mondiala

Duminica, 18 Martie 2012, ora 14:45
1618 citiri
Datoriile ridicate si pretul petrolului, riscurile pentru economia mondiala

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, considera ca economia mondiala nu mai este "pe marginea prapastiei", cu semne de stabilizare in zona euro si SUA, insa avertizeaza ca nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate si cresterea preturilor petrolului ameninta stabilitatea globala.

"Poate ca economia globala este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spatiu de manevra si nu este loc pentru greseli", a declarat Lagarde la Beijing, la China Development Forum.

Lagarde a afirmat ca au inceput sa apara semne de stabilizare datorita masurilor luate in urma crizei financiare mondiale.

Ea considera ca indicatorii economici din SUA arata ceva mai bine, iar UE a facut un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor de stat, prin aprobarea celui de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia.

"Datorita acestor eforturi colective, economia mondiala a facut un pas inapoi de la marginea prapastiei si avem motive sa fim mai optimisti. Totusi, optimismul nu trebuie sa ne induca un sentiment fals de siguranta. Exista inca riscuri economice si financiare majore cu care trebuie sa ne confruntam", a avertizat directorul general al FMI.

Lagarde a facut referire la sistemul financiar fragil, afectat de nivelul ridicat al datoriei publice si private din tarile dezvoltate, ca principal risc pentru stabilitatea economica mondiala, notand ca necesarul de finantare si refinantare pentru acest an din sectorul public si sectorul bancar din zona euro reprezinta aproximativ 23% din PIB.

"In al doilea rand, pretul ridicat al petrolului devine o amenintare pentru cresterea economica globala. In al treilea rand, exista un risc tot mai mare ca activitatea economica din statele emergente sa incetineasca pe termen mediu", avertizeaza seful FMI.

Oficialul a adaugat ca autoritatile trebuie sa rezolve problema somajului in randul tinerilor, iar statele dezvoltate trebuie sa pastreze o politica fiscala echilibrata, sa continue reformele din sectorul financiar, reformele structurale si cele institutionale pentru a repara pagubele lasate in urma de criza si pentru a imbunatati competitivitatea.

Adresandu-se statelor cu economii emergente, Lagarde a spus ca este nevoie de politici economice de aparare fata de consecintele crizelor prin care au trecut in ultimii ani economiile avansate, precum si de masuri de prevenire a "supraincalzirii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#christine lagarde pret petrol, #pret petrol economie mondiala, #Lagarde riscuri economie mondiala , #Pret petrol