Dupa ce au rupt relatiile cu Qatarul, Emiratele au ajuns sa cumpere petrol din SUA

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 16:50
4272 citiri
Dupa ce au rupt relatiile cu Qatarul, Emiratele au ajuns sa cumpere petrol din SUA
Foto: CC0 Creative Commons

Emiratele Arabe Unite, un exemplu clasic de stat petrolier din Golful Persic, a cumparat in luna decembrie a anului trecut petrol din SUA, o tranzactie care ilustreaza modul in care industria petrolului de sist din SUA are impact asupra pietelor din intreaga lume.

Potrivit datelor furnizate de Guvernul american, un tanc petrolier incarcat cu titei din Texas a plecat din Houston si a ajuns in Golful Persic luna trecuta, informeaza Bloomberg.

Nava a fost incarcata cu condensat american, un tip de petrol foarte usor, care a fost preferat in raport cu petrolul din regiunea Golfului datorita calitatii sale superioare, mai adecvata pentru facilitatile de procesare din Emiratele Arabe Unite.

"In calitate de stat membru al OPEC si, totodata, un mare producator de titei, mi-as imagina ca ar fi autosuficient cand vine vorba de aprovizionarea cu petrol", a apreciat presedintele companiei Lipow Oil Associates LLC, Andy Lipow.

Potrivit acestuia, este putin probabil ca achizitiile de petrol din SUA sa continue, avand in vedere oferta interna de petrol a Emiratelor Arabe Unite.

Eliminarea interdictiei privind exporturile de petrol ale SUA in 2015, cumulata cu o crestere exploziva a productiei de petrol de sist, a schimbat fluxurile tranzactiilor cu petrol la nivel global.

Livrarile din porturile americane au crescut de la aproximativ 100.000 de barili pe zi in 2013 la 1,53 milioane barili pe zi in luna noiembrie 2017, titeiul american ajungand pana in China si Marea Britanie.

Datele oficiale publicate marti de Census Bureau arata ca, in luna decembrie 2017, SUA au exportat aproximativ 700.000 de barili de petrol de tip light catre Emiratele Arabe Unite.

Aceasta este prima livrare de petrol american care ajunge in EAU, al patrulea mare producator de petrol din OPEC.

Desi exporta peste doua milioane de barili de titei pe zi, Emiratele Arabe Unite importa in mod normal condensat extra-light care sa fie procesat la facilitatile locale.

Pana anul trecut, EAU se bazau pe Qatar pentru aprovizionarea cu condensat insa, intre timp, relatiile dintre cele doua state din Golf s-au inrautatit, astfel ca in luna iunie 2017 EAU a decis sa interzica accesul navelor petroliere din Qatar.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Emirate cumpara petrol, #petrol Emirate, #petrol sua , #Pret petrol