Marile companii petroliere, bune de plata

Marti, 27 Martie 2012, ora 08:32
2214 citiri
Marile companii petroliere, bune de plata

Exxon Mobil, una dintre cele mai profitabile corporatii din lume, sustine ca a platit peste 45% din venituri in taxe, desi cifrele raportate de acestia sunt criticate de specialisti care sustin ca exagereaza.

De altfel, si in Romania, Petrom este principalul contributor la bugetul statului.

Insa in SUA, problema taxarii companiilor energetice a devenit deja un joc politic, pe masura ce presedintele Obama anunta ca vrea sa taie din beneficiile acestora, referindu-se la scutiri de taxe care insumeaza peste 40 miliarde de dolari. Astfel, Exxon, Chevron si Conoco vor trebui sa scoata mai multi bani din cufere, scrie Reuters.

"Companiile petroliere fac mai multi bani acum decat au facut vreodata. Pe langa banii pe care ii primesc de la consumatori la benzinarie, mai vor si bani de la buget", sustine Obama. La randul lor, companiile din domeniu reclama ca sunt cele mai taxate corporatii.

"Suntem cea mai taxata industie din cate stiu", declara la inceputul lunii martie directorul Chevron, John Watson.

Raspunsul dilemei sta in metoda de calcul, lucru care e din ce in ce mai important pe masura ce atat pretul petrolului, cat si profiturile companiilor petroliere cresc.

Diferentele intre calculele companiei si cele ale criticilor ei, grupul "Cetateni pentru taxare corecta", sta in luarea in faptul ca Exxon ia in calcul si taxele platite statelor straine, dar si impozitul amanat. De altfel, alte variatii tehnice apar la calcularea valorii impozitelor.

In functie de punctul de vedere, scutirile de taxe destinate companiilor petroliere reprezinta fie o parte vitala a reducerii dependentei SUA fata de petrolul strain, fie un cadou dedicat bogatilor de la conducerea companiilor.

Patru din cele mai mari cinci companii petroliere s-au aflat in top 10 al celor mai profitabile companii din lume in 2011, conform Fortune, cu un profit colectiv de aproximativ 80 miliarde dolari. British Petroleum a suferit pierderi din cauza dezastrului din Golf.

Petrom, responsabil de 11% din bugetul Romaniei

In Romania, Petrom, una din cele mai mari companii din tara, este principalul contributor la bugetul statului. "Din totalul veniturilor la bugetul Romaniei, 11,2 vine de la Petrom", a declarat recent pentru Business24, Ionel Blanculescu. Banii au fost varsati sub forma de taxe, impozite, redevente la bugetul statului in valoare de aproximativ 11 miliarde de euro, si a efectuat investitii de alte sapte miliarde de euro in ultimii sapte ani de la privatizare.

De altfel, in pretul benzinei la pompa, 50% reprezinta taxe si impozite.

"In aceste taxe si impozite exista si aberatii care ar fi putut fi eliminate. Cea mai crunta aberatie o reprezinta TVA-ul pe acciza din pret.

Daca s-ar elimina, am avea o scadere a pretului carburantilor de 0,72 de lei, adica 0,36 de lei din eliminarea TVA-ului pe acciza si 0,36 din partea companiilor petroliere ca si contributie a lor, lucru ce s-ar fi simtit ajungand litrul la 4,8 lei. Una peste alta, iata ca nici statul nu-si face treaba", mai spune Ionel Blanculescu.

Petrom a devenit tinta atacurilor presedintelui Basescu dupa ce a anuntat rezultatele financiare pentru 2011, raportand un profit de 3,759 miliarde lei, in crestere cu 72% fata de anul precedent. Supararea presedintelui a fost motivata cu discrepanta dintre situatia generala a Romaniei in timp de criza si succesul uimitor al companiei petroliere.

Barilul de petrol, la 125 dolari

Pretul petrolului la nivel global atinsese 125 dolari barilul in cursul zilei de luni, pret sustinut la acest nivel de problemele din Iran, Siria, Sudan si Yemen, scrie Reuters.

De altfel, problemele din zona euro si situatia critica in care se afla Spania au influentat pretul listat luni. Statele Uniunii Europene se tem ca Spania ar putea fi urmatorul centru de contagiune pentru criza datoriilor, pe masura ce investitorii au renuntat la achizitia de obligatiuni spaniole in favoarea celor italiene.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#taxe Exxon, #impozite companii petroliere, #Petrom impozit, #profit companii petroliere , #Pret petrol