O noua amenintare la orizont: Pretul petrolului ingrijoreaza marile economii

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 18:21
1630 citiri
O noua amenintare la orizont: Pretul petrolului ingrijoreaza marile economii

O criza a petrolului este vazuta in prezent ca cea mai mare amenintare la adresa economiilor americane si europene. Potrivit celor 18 economisti chestionati intr-un sondaj de opinie realizat de CNN Money, cresterea pretului petrolului la valori mai ridicate decat in prezent va mari riscurile generate de criza datoriilor din Europa, va cauza un blocaj asupra bugetului de la Washington si va confirma temerile legate de o incetinire a economiei chineze.

"O intrerupere a provizionarii cu petrol iranian ar putea duce pretul petrolului la 200 de dolari/baril", crede Lynn Reaser, economist sef la Institutul Economic Fermanian.

Este intr-adevar o preocupare. O confruntare militara ar putea impinge preturile mai sus de 180 de dolari/baril, ceea ce ar duce la o noua recesiune", spune Chris Lafakis, economis la Moody's Analytics.

Economia, dupa cum se pare, poate sustine pretul petrolului in jurul valorii de 100 de dolari/baril. In timp ce preturile la petrol si gaze sunt ridicate, cheltuielile de consum continua sa creasca.

Presedintele Obama este constient de aceasta situatie si incearca sa gaseasca echilibrul perfect pentru sanctionarea Iranului pentru dezvoltarea si mentinerea programului nuclear.

Sanctiunile, care vor fi implementate gradual, urmaresc sa dauneze industriei petroliere a Iranului astfel incat guvernul sa fie impins catre masa de negocieri. Cu toate acestea, nu se doreste ca pretul petrolului sa creasca necontrolat sau sa se lanseze un conflict armat intre SUA si Iran.

Pana in prezent, se pare ca acest lucru functioneaza. Iranul a fost de acord cu discutiile, cu toate ca raman deschise intrebarile referitoare la programul sau nuclear.

Iranul spune ca ambitiile sale nucleare sunt in scopuri pasnice, desi multi analisti banuiesc ca acestea sunt destinate cu scopul producerii unei bombe nucleare.

Potrivit economistilor chestionati de CNN Money, dintre toate riscurile, confruntarea cu Iranul si explozia pretului petrolului reprezinta cel mai tragic scenariu, care ar putea deraia economia.

Pretul petrolului, calculat in euro, se afla la cel mai ridicat nivel atins vreodata si risca sa zdruncine peste asteptari economia uniunii monetare, iar cele mai afectate sunt tarile vulnerabile din regiune. In euro, pretul petrolului a depasit in martie cel mai ridicat nivel atins vreodata, in conditiile in care a urcat cu 17% de la inceputul acestui an.

Estimarile standard privind impactul pretului petrolului asupra economiei zonei euro sunt ca o majorare de 10% a acestuia va incetini cresterea economica anuala cu circa 0,2 puncte procentuale, in urmatorii trei ani.

Potrivit unei analize Reuters, UniCredit estimeaza ca o majorare de 10% a pretului petrolului in euro va incetini cresterea economica din Uniunea Monetara cu 0,3% intr-un singur an. Analistii de la UniCredit considera ca impactul asupra zonei euro ar putea fi chiar mai mare din cauza nivelului ridicat al preturilor din regiune.

"Sa comparam o crestere de la 50 la 55 de euro cu una de la 150 la 165 de euro. Ambele sunt de 10%, dar difera foarte mult", a explicat Valli.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a apreciat saptamana trecuta ca Uniunea Europeana, nu doar zona euro, este cea mai afectata dintre regiunile industrializate, urmand sa plateasca in acest an 500 de miliarde de dolari pentru petrol, in crestere cu 30 de miliarde de dolari fata de 2011.

Pretul mare al petrolului afecteaza tarile in mod diferit.

Carsten Brzeski, analist la ING, a aratat ca pretul mare al petrolului este o problema importanta in Germania, dar nu a afectat inca increderea populatiei, in timp ce in tarile periferice situatia este alta.

"Oamenii din sudul continentului sunt deja stramtorati din cauza scaderii valorii proprietatilor imobiliare si a preturilor actiunilor. Cotatia mare a petrolului va fi unul din factorii care vor contribui mai degraba la divergenta decat la convergenta zonei euro", a spus Brzeski.

Date ale Thomson Reuters arata o corelatie negativa stransa intre pretul petrolului in euro si cresterea economica din tarile periferice ale zonei euro.

Concret, ratele de crestere economica tind sa scada timp de mai multe luni dupa cresterea pretului petrolului.

"Dolarul a intrat sub presiune, iar pretul petrolului a crescut dupa ce un oficial al BCE a sugerat ca banca ar putea cumpara obligatiuni spaniole", a declarat Gene Mc Gillian, broker la compania Tradition Energy.

Titeiul cu livrare in luna mai a crescut cu 75 de centi (0,7%) pana la 101,77 de dolari/baril pe Bursa din New York. Pretul petrolului Brant cu livrare in luna mai a scazut cu 20 de centi pana la 119,68 de dolari/baril la Londra.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#pret petrol criza economica, #pret petrol Iran, #Iran strategie nucleara, #pret petrol economie zona euro , #Pret petrol