Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

studiu Deloitte

Investitiile in petrolul din Marea Neagra vor aduce Romaniei venituri de peste 20 de miliarde de euro

Investitiile in petrolul din Marea Neagra vor aduce Romaniei venituri de peste 20 de miliarde de euro


Investitiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagra vor genera venituri la bugetul de stat in valoare de 26 de miliarde de dolari (21,74 miliarde euro) si un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul Romaniei, pana in anul 2040, se arata intr-un studiu realizat de Deloitte, la solicitarea Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).

Cea mai mare suma, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentata de impozitul pe profitul companiilor.

Din TVA si accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contributiile la asigurarile sociale - 6,5 miliarde de dolari, iar din redevente - 5,5 miliarde de dolari.

Tot in aceeasi perioada, aceste investitii vor sustine anual, in medie, peste 30.000 de locuri de munca.

Analistii estimeaza ca productia de gaze offshore se va ridica la 170 de miliarde de metri cubi, din care 35% va fi exportata.

"Exista premise ca 65% din acest gaz sa fie consumat in Romania", a declarat Razvan Nicolescu, senior expert in cadrul Deloitte, luni, in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia lansarii raportului.

Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari in proiectele din Marea Neagra, in perioada 2018 - 2040, conform raportului.

"Din aceste investitii, 54% vor genera impact pentru economia noastra, restul fiind achizitii din import", a mai spus Nicolescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4395 ori