Piata este inundata de petrol. Barilul va deveni un chilipir!

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 10:00
9414 citiri
Piata este inundata de petrol. Barilul va deveni un chilipir!
Foto: Omni global Group

Cat de jos poate cobori pretul petrolului? Aceasta este intrebarea care framanta de cateva luni analisti economici, investitori si sefi de guverne, care privesc siderati cum pretul barilului coboara de parca ar aluneca pe o pata de ulei.

In toamna, cand toata lumea astepta o reducere a productiei de petrol in tarile OPEC care sa regleze piata, Shawn Driscoll, managerul fondului mutual T. Rowe Price New Era, a prezis un plafon minim de 50 de dolari/baril atins in urmatorii 10 ani.

In doar doua luni si jumatate, barilul a atins pretul de 48 de dolari, iar Driscol se vede nevoit sa-si revizuiasca predictia, intr-un nou intrerviu acordat Market Watch.

Forte opuse

Shawn Driscoll recunoaste ca s-a inselat amarnic mizand pe interventia OPEC pentru stabilizarea pietei.

"Sincer, ma asteptam ca Arabia Saudita sa reduca productia. Din momentul in care nu a facut acest lucru era clar ca vor fi probleme", admite Driscoll.

In opinia sa, piata petrolului este sfasiata in clipa de fata de forte care actioneaza in mod contrar: oferta este in continua crestere, dar cererea scade pe zi ce trece.

"Cererea de baza este tot mai firava in fata cantitatilor de petrol pompat in piata. Libia si-a revenit, iar Irakul a avut o productie destul de buna in ultima perioada", apreciaza Driscoll.

Chiar si cu ultimele evenimente din Orientul Mijlociu, caderea guvernului pro-american din Yemen si moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite, Driscoll isi atinteste privirea sub plafonul minim de 50 de dolari pentru baril.

Insa, cat de mult poate cobori pretul petrolului?

40 de dolari, limita tehnica

Pentru extractori, pretul de 40 de dolari/baril reprezinta limita tehnica a exploatarii unui zacamant.

Orice nivel sub acest pret inseamna pierdere in fata costurilor de extractie si va duce la inchiderea acelor campuri.

Cu toate acestea, Driscoll este convins ca in urmatoare perioada petrolul ar putea cobori chiar si la 30 de dolari/baril. Convingerea sa izvoraste nu atat din puterea de a intui ce sta in spatele excesului productiv al sauditilor, cat in simpla constatare ca piata este inundata de petrol in acest moment.

Stephen Schork, presedintele Schork Group, impartaseste aceeasi convingere: "Exista o imensa cantiate in surplus in acest moment pe piata", a declarat acesta in fata reporterilor Bloomberg.

Pe Wall Street, nimeni nu pare sa fie in stare sa dea un pret corect. Cel mai des intalnite predictii vizeaza o limita inferioara de 40 de dolari la petrolul Brent si 31 de dolari pentru petrolul crude tranzactionat pe piata futures in primul trimestru al acestui an.

"Piata va reusi sa se corecteze abia cand cantitatile excedentare vor gasi un pret care sa distruga supraoferta", crede Shawn Driscoll. Si acest razboi al infuziei de petrol este in plina derulare.

Petrolistii americani, devastati de prabusirea pietei

Efectele se vad cel mai bine in America de Nord. Compania Baker Hughes a ajuns la doar 1.663 de puturi de exploatare de petrol si gaze de sist in Statele Unite, fiind la cel mai scazut nivel din 2010 si pana in prezent.

Firma si-a redus bugetul de cheltuieli pentru anul in curs cu 20% si a trimis in somaj peste 7.000 de angajati, urmand exemplul BP, Conoco Phillips, Schlumberger sau pe cel al canadienilor de la Suncor Energy.

Toate aceste firme si-a ajustat bugetul si au trimis angajatii in somaj. "Industria petroliera se afla intr-unul din ciclurile intalnite odata la un deceniu sau doua, in care preturile coboara primejdios de mult", a explicat directorul Baker Hughes, intr-o conferinta de presa.

Altii se tem ca ar putea fi mai mult decat un seism ciclic al pietei. Un eveniment similar s-a petrecut la inceputul anilor '80, cand, in doar sase luni, pretul petrolului a scazut cu 60%. I-au trebuit doua decenii sa mai revina la cotatia de dinainte.

Driscoll crede ca un pret de 30 de dolari pe baril va fi folosit anul acesta pentru eliminarea oricarei alte supraoferte din piata. Cat timp va ramane asa nimeni nu poate spune, dar e posibil ca reculul sa duca ulterior cotatia petrolului spre valoarea de 70 de dolari/baril.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret minim petrol, #cantitate excedentara petrol, #evolutie viitoare pret petrol, #petrol 30 dolari , #Pret petrol