Pretul petrolului a coborat sub 58 dolari pe baril

Sambata, 21 Octombrie 2006, ora 18:20
1173 citiri

Pretul petrolului a scazut, vineri, sub 58 dolari pe baril, in urma informatiilor privind posibilitatea ca unele tari membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa nu respecte decizia de reducere a productiei cu 1,2 milioane de barili pe zi, transmite Reuters.Petrolul de referinta pe piata americana a fost cotat la 57,85 dolari pe baril, la 15:10 GMT, cu 65 de centi sub pretul stabilit in sedinta bursiera anterioara.

Cotatia petrolului de refeinta pe bursa din Londra a scazut cu 69 centi, la 60,18 dolari pe baril.

"Exista un anumit grad de scepticism referitor la scaderea productiei", apreciaza Tobin Gorey, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Ministrii statelor OPEC au convenit, vineri, sa reduca productia cu 1,2 milioane de barili zilnic, echivalentul a 4,3% din livrarile lunii septembrie, cu 200.000 de barili peste cantitatea estimata anterior.

Scaderea este mai ampla decat s-a anticipat si reprezinta cea mai importanta reducere dupa ianuarie 2002.

O serie de oficiali ai cartelului au declarat ca OPEC ar putea opera o noua scadere, de 500.000 de barili zilnic, dupa intrunirea programata pentru luna decembrie, in Nigeria, pe fondul nivelului ridicat al stocurilor de combustibili din unele state, inclusiv SUA, si a estimarilor referitoare la scaderea cererii pentru petrolul produs de organizatie, in anul 2007.

Disensiunile existente in cadrul OPEC, in privinta detaliilor reducerii productiei, au condus la accentuarea tendintei descendente a pretului petrolului, care a scazut cu circa 25% dupa ce a atins, in luna iulie, un record de 78,4 dolari pe baril.

OPEC va sustine un pret al petrolului de circa 60 de dolari pe baril, nivel considerat suficient pentru a justifica investitiile in capacitati de productie, si pentru a permite, in acelasi timp, cresterea economica.

Mediafax

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...