Pretul petrolului a sarit dupa ce Obama a amenintat cu o posibila interventie militara in Siria

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:00
2273 citiri
Pretul petrolului a sarit dupa ce Obama a amenintat cu o posibila interventie militara in Siria

Preturile mondiale la petrol, conform rezultatelor tranzactiilor de joi, 25 aprilie, releva o crestere semnificativa pe fondul informatiilor ca guvernul sirian a folosit arme chimice impotriva rebelilor, amplificand temerile legate de o posibila interventie militara a SUA in conflictul sirian.

Un inalt demnitar american a afirmat joi, sub rezerva anonimatului, ca "toate optiunile" sunt pe masa in dosarul sirian, dupa ce Casa Alba a evocat pentru prima data ca este posibil ca regimul condus de Bashar Al-Assad sa fi recurs la arme chimice, relateaza portalul economic Rbc si AFP.

Astfel la bursa New York Mercantile Exchange (NYMEX) din New York, pretul petrolului WTI (Light Sweet) a crescut cu 2,21 dolari si a reprezentat 93,64 dolari/baril. Pretul oficial al petrolului Brent la bursa in format electronic InterContinental Exchange Futures Europe (ICE Futures Europe) din Londra, de referinta pe piata londoneza, a crescut cu 1,68 dolari si a ajuns la 103,41 dolari/baril.

Obama: Occidentul ar putea interveni direct daca se dovedeste ca in Siria au fost utilizate armele chimice

Pe fondul temerilor crescande privind escaladarea tensiunilor din Siria, numerosi observatori atrag atentia ca executivul american a declarat ca doreste sa fie absolut sigur ca au fost folosite astfel de arme, inainte de a trage concluzia ca "linia rosie" trasata de presedintele Barack Obama a fost depasita de catre Damasc.

Presedintele american Barack Obama a avertizat in repetate randuri regimul de la Damasc in legatura cu utilizarea armelor chimice, afirmand in timpul vizitei sale in Israel din luna martie ca ar fi "o grava si tragica greseala" si ca o asemenea evolutie a evenimentelor "ar schimba regulile jocului".

Obama a dat clar de inteles actualilor conducatori ai Siriei ca recurgerea la armele chimice va fi acea "linie rosie" dupa care toate optiunile vor fi deschise in privinta unei interventii a Occidentului in Siria.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#pret petrol, #razboi Siria, #arme chimice Siria, #evolutie pret petrol bursa , #Pret petrol