Pretul petrolului ameninta Europa. Cine sufera cel mai mult?

Vineri, 02 Martie 2012, ora 18:30
2478 citiri
Pretul petrolului ameninta Europa. Cine sufera cel mai mult?
Europa, mai afectata decat SUA de cresterea pretului petrolului

Pretul petrolului a crescut din nou, de data aceasta motivul fiind zvonurile despre o explozie a unei conducte in Arabia Saudita.

Statul a negat afirmatiile, un purtator de cuvant din industrie spunand ca "nu a existat niciun fel de astfel de incident", relateaza Moneyweek.com.

Acesta a spus ca stirea a fost o diversiune pusa la cale de catre Iran, stat ce este iritat de cresterea productiei de petrol din Arabia Saudita.

Insa faptul ca un simplu zvon poate cauza o astfel de crestere, ducand pretul petrolului la cel mai mare nivel din ultimii patru ani, ne arata cat de nervoasa este piata.

Preturile mari ale petrolului reprezinta o veste proasta pentru toata lumea. Insa care sunt economiile care sufera cel mai mult?

Europa, mai vulnerabila decat SUA

Pretul petrolului nu are aceeasi capacitate de a soca precum o avea in anii '70, societatea actuala fiind mai putin dependenta de acest produs decat atunci. Insa acest lucru nu il incalzeste pe cel care-si numara banii in fata pompei de benzina si se intreaba daca sa-si faca plinul doar pe jumatate sau complet, pentru a nu se trezi cu preturi si mai mari la urmatoarea vizita.

Consumatorii din toata lumea se plang la unison de cresterea preturilor la petrol, insa lamentarile americanilor pot parea neintemeiate europenilor, care platesc de doua ori mai mult pe litrul de benzina. Insa, in SUA, benzina nu este taxata atat de mult ca in Europa, ceea ce inseamna ca preturile sunt mai sensibile la cresterea costului petrolului.

Cu toate acestea, Capital Economics spune ca Europa este mai vulnerabila la cresterea pretului petrolului decat SUA. De ce? Exista doua motive principale. Pe de o parte, economia europeana este deja foarte fragila. In al doilea rand, Europa nu are rezervele de gaz de sist pe care le au americanii. Gazul de sist reprezinta gazul prins intre placile de sisturi ori in straturile de carbine, aflate mai la adancime decat zacamintele de gaz conventional.

Arma secreta a Statelor Unite

Gazul de sist reprezinta principalul atuu al americanilor cand vine vorba de apararea impotriva cresterii preturilor. Gazele natural sunt foarte ieftine in SUA, preturile fiind trase in jos de rezervele de gaz de sist scoase la iveala prin noile tehnologii.

Acest lucru inseamna ca ceea ce pierd consumatorii americani la pompa de benzina, castiga la facturile de incalzire. Pe de cealalta parte, Europa nu are un astfel de avantaj.

In Romania, 6 lei/litru de benzina

Preturile la benzina au crescut in mod constant si raman un motiv de nemultumire pentru soferi. Daca in Romania costul carburantilor se apropie de 6 lei/litru, in alte tari, benzina a depasit acest prag. Din 2008 si pana acum, tariful la carburanti a crescut cu 69%.

In Romania pretul la benzina a crescut cu 4,2% de la inceputul anului pana in prezent, in timp ce in UE pretul mediu a scazut cu 2.2%. In acelasi timp, pretul motorinei a crescut la noi cu 3%, in timp ce pretul mediu european stagneaza.

Concurenta europeana e mai ascutita decat la noi, in consecinta, nu preia atat de repede tendinta cotatiilor internationale la produsele petroliere.

Totusi, avem al doilea cel mai mic pret al benzinei si al patrulea cel mai mic pret al motorinei din UE. Pretul benzinei este cu 15% mai mic si cel al motorinei cu 10% mai mic in Romania decat in UE, conform documentului Buletinului de preturi si carburanti, publicat de Comisia Europeana.

In Romania, pretul unui litru de bezina este de aproximativ 6 lei (circa 1,8 dolari). La Petrom, un litru de benzina costa 5,58 de lei, la Rompetrol si Agip costa 5,63 de lei, in timp ce la OMV costa 5,77 de lei.

Singura benzinarie unde pretul carburantului trece de 6 lei este Mol. Aici, pentru un litru de benzina vei plati 6,61 de lei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pre petrol, #pret combustibil, #pret benzina, #crestere pret, #pret motorina , #Pret petrol