Pretul petrolului Brent a crescut cu aproximativ 8,2% in doar trei saptamani

Marti, 16 Iulie 2013, ora 16:17
1664 citiri
Pretul petrolului Brent a crescut cu aproximativ 8,2% in doar trei saptamani

Pretul petrolului Brent s-a aflat pe un trend ascendent in ultimele 3 saptamani, marcand o crestere de la nivelul de 100,69 USD pe baril la inceputul intervalului mentionat, pana la 108,94 USD/baril vinerea trecuta, potivit casei de brokeraj Noble Securities.

La inceputul anului 2013, petrolul Brent a avut un pret de 111,32 USD/ baril, iar in luna februarie, a atins maximul pe anul in curs, cand s-a apropiat de 120 USD/baril.

"Nici economia globala reala si nici speculatiile din lumea financiara nu au putut sustine insa acest pret, asa incat, incepand cu cea de-a doua luna a acestui an, petrolul a intrat pe un trend descendent, avand chiar cateva tentative de scurta durata de a se stabiliza sub pragul de 100 USD/baril, fara succes insa", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Petrolul a scazut in principal ca efect al intaririi monedei americane (in general, petrolul este apreciat de investitori atunci cand USD scade, iar acum a avut loc reciproca), dupa anuntul privind posibilitatea reducerii stimulentelor financiare in 2013.

Apoi, dupa primele zile de "soc", investitorii au interpretat declaratiile FED ca intarind perceptiile privind revenirea economiei americane- cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial- ceea ce a stimulat cererea globala de petrol, preturile incepand sa creasca: petrolul Brent a ajuns la cotatii neatinse din aprilie, iar petrolul West Texas Intermediate (WTI, relevant pentru piata americana) a atins maximul ultimelor 15 luni.

Cresterea a fost extrem de abrupta pentru petrolul WTI, care a ajuns de la 91,74 USD pe baril la inceputul anului curent, la 106,05 USD/baril la sfarsitul saptamanii trecute, inregistrand o crestere de aproape 16%.

Astfel, pentru prima data din 2010 si pana in prezent, diferenta de pret intre petrolul Brent si WTI a scazut sub 3 USD.

Saptamana trecuta pretul petrolului Brent a ajuns la maximul ultimelor luni, respectiv intr-o zona de pret neatinsa de la inceputul lui aprilie (107- 109 USD/baril).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#pret petrol brent, #petrol West Texas, #pret petrol baril, #pret carburant , #Pret petrol