Pretul petrolului este de nestapanit! Iraq si Iran, focarele care alimenteaza scumpirea

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 12:15
2190 citiri
Pretul petrolului este de nestapanit! Iraq si Iran, focarele care alimenteaza scumpirea
Pretul petrolului, in crestere

Preturile petrolului continua sa creasca pe fondul tensiunilor geopolitice care ameninta principalele rezerve, cum ar fi violentele din Iraq si reactiile Iranului la perspectiva aplicarii unor sanctiuni.

In ultimele saptamani, traderii au atras atentia asupra unui punct de confluenta a evenimentelor din Iraq si Iran, care sporesc nesiguranta si sufoca piata petrolului, conform CNBC.com.

"Vedem tot mai multe astfel de evenimente incingand spiritele in Orientul Mijlociu, fie ca este in Iraq, Siria sau Iran", a declarant Andrew Lipow, presedintele Lipow Oil Associates.

Piata este, de asemenea, cu ochii pe Rusia unde alegerile recente au dus la proteste si acuzatii de fraudare a rezultatelor. Alte surse de nesiguranta sunt schimbarea conducerii Coreei de Nord, odata cu moartea lui Kin Jong II, si problemele nerezolvate ale guvernarii Egiptului.

O alta zona periculoasa este Siria. Statul este un mic producator de petrol, insa a raportat o scadere de 30-35%, pe fondul sanctiunilor impuse in urma masurilor severe adoptate impotriva protestatarilor.

Petrolul a depasit 100 dolari pe baril

O reintoarcere a recesiunii in Europa sau orice semn de slabiciune din partea SUA ar putea duce si mai sus preturile petrolului, sunt de parere analistii.

Depasirea pragului de 100 de dolari pe baril inregistrata marti a fost declansata de un comentariu a primului vice-presedinte al Iranului, Mohammad Reza Rahimi. Acesta a spus ca tara sa ar putea inchide conducte de o importanta critica care ajung in Golf, in cazul in care vor fi impuse sanctiuni exportatorilor de petrol.

Oficialii europeni analizeaza in acest moment impunerea unui eventual embargou asupra importurilor de petrol Iranian, iar SUA are in vedere si alte actiuni, cum ar fi sanctionarea bancii centrale a acestui stat.

Saptamana trecuta, pretul petrolului a crescut pe fondul izbucnirii violentelor din Iraq, la scurt timp dupa retragerea fortelor armate americane. Lipow spune ca aceasta tara produce trei milioane de barili de petrol pe zi, cel mai mare nivel din ultimul deceniu.

Exporturile Iranului ajung la 2,5 milioane de barili in fiecare zi, o treime din aceasta cantitate mergand catre Europa.

China este cel mai mare consummator de petrol iranian, importand zilnic 542.000 de barili, conform datelor de la mijlocul acestui an. Urmeaza Japonia, care importa 341.000 de barili, Italia fiind cel mai mare importator european, cu 183.000 de barili pe zi.

Indicele NYMEX arata marti o crestere a pretului titeiului cu 1,66 de dolari pe baril, cresterea fiind de 1,7%. Astfel, pretul a ajuns pana la 101.34 dolari, cel mai mare din 16 noimebrie.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pret petrol, #crestere pret petrol, #crestere preturi, #conflict iran, #conflict iraq, #petrol asia, #piata capital petrol , #Pret petrol