Pretul petrolului scade sub 124 dolari/baril

Marti, 13 Mai 2008, ora 14:01
1182 citiri
Pretul petrolului scade sub 124 dolari/baril

Pretul petrolului a scazut sub 124 dolari pe baril, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (AIE) si-a redus estimarile privind cresterea cererii pentru petrol la nivel global, investitorii profitand de pe urma preturilor record la titei inregistrate zilele trecute, scrie Reuters.O scadere a importurilor petroliere ale Chinei in aprilie, prima scadere in 18 luni, si inregistrarea celui mai puternic cutremur din ultimii treizeci de ani au provocat tensiuni cu privire la cererea pentru titei in cel de-al doilea consumator la nivel mondial.


Pretul petrolului tranzactionat in SUA a scazut cu 58 de centi la 123,65 dolari pe baril, in timpul tranzactiilor matinale.


Petrolul a atins luni un nou pret record, de 126,40 dolari pe baril.


Pretul petrolului Brent, tranzactionat pe bursa din Londra, a scazut cu 47 de centi, la 122,44 dolari/baril.


Preturile record la petrol vor incetini cresterea cererii anul acesta la 1,03 milioane de barili pe zi, potrivit AIE, cu 230.000 barili pe zi mai putin decat se estimase initial.


AIE, ce reprezinta interesele a 27 de state industrializate, a precizat ca sporirea cererii in economiile emergente, in frunte cu China si Orientul Mijlociu, va ramane robusta.


Importurile de petrol ale Chinei in aprilie au scazut cu 3,9% fata de anul trecut, la 3,47 milioane de barili pe zi, fiind in scadere si fata de recordul de 4,07 milioane de barili pe zi inregistrat in martie, potrivit datelor oficiale chineze.


Piata a monitorizat cu atentie cererea pentru petrol in China si India, ale caror boom-uri economice au contribuit la majorarea preturilor.


Statisticile saptamanale privind rezervele SUA, ce vor fi publicate miercuri, vor oferi o directie mai clara pietei, dupa ce scaderea neasteptata a stocurilor de combustibil pentru incalzire si motorina a determinat o majorare a preturilor la niveluri record.


Se asteapta ca stocurile de petrol din SUA sa fi crescut pentru a patra saptamana la rand, potrivit analistilor chestionati de Reuters.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...