Pretul petrolului scade sub 124 dolari barilul. Ce riscuri "pandesc"

Joi, 22 Martie 2012, ora 09:16
1636 citiri
Pretul petrolului scade sub 124 dolari barilul. Ce riscuri "pandesc"

Pretul petrolului a scazut joi sub 124 de dolari barilul, dupa ce rezultatele slabe ale activitatii industriale din China au starnit ingrijorare ca cererea de energie venita din partea celui mai mare consumator ar putea scadea.

Activitatile industriale din China s-au redus in martie, intregistrand pentru a cincea luna consecutiv o scadere a ritmului de crestere, scrie Reuters.

Pretul mediu pentru titeiul Brent a scazut cu 50 de centi la 123.70 de dolari barilul, de la 124.20 de dolari.

"Este o veste ingrijoratoare, care ar putea afecta puternic perespectivele de imbunatatire economica si conditiile externe de stabilizare", sunt de parere analistii citati de Reuters.

Tinand cont de traiectoria pe care economia Chinei da semne sa o urmeze ar putea diminua sansele pentru o revenire a activitatii industriale.

"Ritmul de crestere ar putea incetini in continuare din cauza exporturilor si a cererii interne in scadere. Astfel de rezultate ar trebui sa determine autoritatile de la Beijing sa sprijine activitatea industriala", au adaugat economistii citati de Reuters.

Incetinirea activitatii industriale ar putea insemna o relaxare a politicii monetare pentru a ajuta cea de-a doua mare economie a lumii, dar riscurile inflationiste ascunse subliniaza dilema factorilor de decizie ai Chinei determinati sa mentina un nivel scazut al preturilor.

Grijile privind criza financiara din zona euro se transfera la pretul petrolului

Pretul petrolului se afla sub presiunea crizei financiare din zona euro care a afectat cererea. Deficitul public al Portugaliei s-a triplat in primele doua luni ale anului ridicand semne de ingrijorare privind atingerea obiectivelor bugetare ce ar aduce Portugalia pe urmele Greciei.

Riscurile generate de Iran

Perspectivele intreruperii aprovizionarilor cu petrol din Iran planeaza inca asupra pietelor.

"Actantii de pe piete raman ingrijorati in privinta acoperirii unui deficit de petrol, daca Iranul se retrage", sunt de parere specialistii.

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat marti in legatura cu o crestere a preturilor la petrol care ar afecta economia mondiala in caz de intrerupere a exporturilor de petrol iranian, relateaza canalul international de televiziune France 24.

"Ar fi in mod clar un soc pentru economie daca s-ar produce o intrerupere majora a exporturilor de petrol iranian. Aceasta ar provoca fara indoiala o crestere a preturilor pentru un anumit timp", a declarat Christine Lagarde intr-o conferinta de presa la New Delhi, adaugand: "O crestere brusca si brutala a pretului petrolului ar avea consecinte serioase asupra economiei mondiale".

Analistii de la Erste Bank estimau la inceputul lunii martie ca pretul petrolului va atinge un nivel record de 123 dolari/baril in 2012, din cauza lichiditatii crescute de pe pietele financiare, a dobanzilor reduse, dar si a politicilor monetare pentru majorarea ofertei monetare adoptate de principalele banci centrale ale lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#pretul petrolului, #nivel pret petrol, #scadere pret petrol, #criza financiara pret petrol , #Pret petrol