Razboiul resurselor: Dupa varful productiei, urmeaza prapastia

Marti, 14 Februarie 2012, ora 18:55
2634 citiri
Razboiul resurselor: Dupa varful productiei, urmeaza prapastia

Viitorul nu arata optimist, spun cercetatorii care privesc spre populatia globului, care va atinge cifra 9,3 miliarde de oameni pana in 2050.

Pe de alta parte, resursele naturale devin din ce in ce mai putine si mai costisitoare, scrie Yahoo Finance.

De ce totul se scumpeste

Un geolog angajat de Shell Oil in anii '50, prezicea ca productia americana de petrol va atinge nivelul maxim la inceputul anilor '70, dupa care va incepe sa scada. Atunci cand si-a publicat descoperirea, a devenit peste noapte idolul tinerei miscari ecologiste, pentru ca oferea argumentul necesar pentru a sustine nevoia limitarii consumului.

In ultimii ani, odata cu gasirea unor noi surse de combustibil, problema se pune in mod diferit: nu cand atingem varful de productie, ci cum folosim cat mai inteligent resursele pe care le mai avem.

Poate Pamantul sa tina pasul cu cererea noastra nesfarsita?

Lumea a cunoscut un varf al productiei de uraniu in anii '80. Cererea a continuat sa fie satisfacuta si dupa aceasta perioada, multumita armelor dezafectate dupa perioada Razboiului Rece.

Insa acele surse sunt acum pe terminate, iar cererea de energie nu merge decat in sus.

Dezastrul de la centrala atomica Fukushima din 2011, a generat insa intense dezbateri cu privire la viitorul energiei nucleare. Un varf al productiei de uraniu ar putea deci sa fie amanat, pe masura ce energiile regenerabile sunt din ce in ce mai folosite.

Si populatia este in crestere

Populatia va creste la 9,3 miliarde de oameni pana in 2050, potrivit estimarilor Natiunilor Unite. Clasa mijlocie va cuprinde 4,9 miliarde de consumatori, in 2030.

Afacerile, care tind sa devina globale, se vor izbi la un moment dat de o mare dilema: cum vor satisface cererea unui numar tot mai mare de oameni, fara sa cada prada deficitului de resurse strategice sau restrangerilor sociale si ecologice.

Fierul, scump pentru ca asa vor pietele emergente

Cererea de fier s-a mai redus in SUA si alte tari dezvoltate, deoarece este mai usor sa reciclezi produse din fier decat sa deschizi noi puncte de exploatare.

Vestea rea este ca pietele emergente abia au inceput sa simta gustul acestor exploatari. Zgarie-nori din otel apar tot mai des, de la Bangalore la Beijing. Si oamenii ajung la aceste cladiri, la volanul masinilor noi.

In aceste tari, consumul creste si aprovizionarea devine tot mai scumpa. Minereul australian s-a scumpit de la 29 de dolari pe tona, in 2004, la 184 de dolari pe tona.

Clima afecteaza pretul cafelei

Boabele de cafea arabica s-au scumpit cu peste 400% fata de momentul in care Starbucks s-a listat la bursa, in 1992.

Cel mai mare lant de cafenele planuieste sa invadeze acum si piata din India, crescand numarul consumatorilor de cafea cu un miliard de potentiali clienti.

Cresterea temperaturii si a volumului de precipitatii in America de Sud a afectat recoltele de cafea in ultimii ani, iar previziunile arata ca efectele incalzirii globale se vor face din ce in ce mai simtite.

Carbunele, vedeta Epocii Industriale

"Varful productiei de carbuni este iminent", scriau doi profesori ingineri in revista Energy, in urma cu doi ani.

Potrivit unui grup de analiza german, acest lucru s-a intamplat deja, la nivelul Statelor Unite, inca din 2002.

Carbunele a fost dintotdeauna murdar. In 1700, londonezii au fost convinsi sa foloseasca umbrele inchise la culoare pentru a ascunde murdaria din aer, o traditie care a continuat mult dupa ce aerul s-a curatat.

Astazi, teama de carbune este una moleculara, deoarece dioxidul de carbon emis de centralele energetice pe baza de carbuni alimenteaza incalzirea globala.

Pamanturile rare

O resursa limitata, prin insusi numele sau. Cercetatorii le-au numit "rare" pentru ca erau imprastiate si greu de exploatat. In mod ironic, sunt destul de prezente in crusta Pamantului.

China detine aproape toata productia de pamanturi rare. Statelor Unite le-ar trebui 15 ani pana sa inceapa sa exploateze propriile zacaminte. Proprietatile magnetice ale acestor resurse sunt de folos in industria telefoanelor mobile, a PC-urilor dar si a industriei militare.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#populatie glob 2050, #scumpire resurse naturale, #varf productie uraniu, #pret minereu australian, #recolta cafea incalzire globala, #carbune sursa energie , #Pret petrol