Shell renunta la zona arctica, dupa investitii de 7 miliarde de dolari: Dezamagitor!

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 12:23
3661 citiri
Shell renunta la zona arctica, dupa investitii de 7 miliarde de dolari: Dezamagitor!
Foto: Wikimedia

Conducerea companiei petroliere Shell a decis sa suspende forajele in largul coastelor Alaskai, ca urmare a rezultatelor dezamagitoare date de putul din largul Marii Chukchi.

Investitia Shell in exploatarea din zona arctica se ridica la 7 miliarde de dolari, bani ce par irositi acum.

"Este cu siguranta un rezultat dezamagitor", a recunoscut Marvin Odum, directorul sucursalei americane a companiei, citat de Bloomberg.

Abandoneaza nordul

In comunicatul Shell, sefii companiei au anuntat ca vor inceta toate operatiunile din Alaska pentru anii urmatori.

Liderul european de pe piata petrolului a marsat pe exploatarea resurselor din nordul continentului american sperand ca acesta vor fi de 10 ori mai mari decat cele din Marea Nordului.

Decizia de a amplasa o platforma de foraj in lagul coastelor Alaskai a starnit si furia activitilor de mediu, in special a reprezentantilor Greenpeace.

Esecul Shell este si mai dureros cu cat vine intr-o perioada in care compania a redus drastic nivelul cheltuielilor pentru a face fata prabusirii pretului la petrol.

Putul Burger J din marea Chukchi oferea destule indcii privind existenta unui zacamant de petrol si gaze, dar acestea s-au dovedit insuficiente pentru a garanta continuarea operatiunilor de extractie.

Initial, Shell facuse planuri pentru doi ani de activitate continua pe platforma de extractie din zona arctica, dar acestea au fost anulate de slabele rezultate. Asa ca, in acest moment, compania s-a decis sa retraga utilajele si sa plece.

In 2012, in aceeasi regiune, putul forat in adanc s-a prabusit ducand la incetarea activitatii si sanctionarea Shell pentru poluare.

Pierderi neasteptate

Desi cred ca zona este bogata in resurse, directorii companiei au decis sa nu avanseze cu exploatarea depozitelor submarine din zona arctica, in parte si in urma rezultatului dezamagitor, dublat de costuri destul de ridicate, dar si pe fondul schimbarilor legislatiei de mediu din Alaska.

Impactul financiar este destul de mare, in conditiile in care in bilantul companiei se astepta ca exploatarea din Alaska sa produca in acest an petrol de cel putin 3 miliarde de dolari, alte angajamente contractuale viitoare de 1,1 miliarde dolari fiind si ele pierdute.

"Ar putea avea un efect negativ asupra rezultatelor financiare din trimestrul III, prin prisma cheltuielor de dezasamblare a instalatiilor din perimetrul de exploatare.

Pe de alta parte, intr-o piata in care barilul costa 50 de dolari este posibil ca abandonarea unei exploatari costisitoare sa fie o decizie inspirata", crede Ahmed Ben Salem, analist al Oddo & Cie.

Shell a demarat exploatarea din zona arctica in luna mai, dupa ce a obtinut avizul de mediu din partea guvernului american.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#foraj zona arctica, #explotare petrolAlaska, #foraje Shell, #rezultate financiare Shell , #Pret petrol