SUA va depasi Rusia in 2014 devenind principalul producator de petrol din lume - raport

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:10
2300 citiri
SUA va depasi Rusia in 2014 devenind principalul producator de petrol din lume - raport

Statele Unite vor deveni anul viitor cel mai mare producator de petrol din lume, depasind Rusia, datorita exploatarii sisturilor bituminoase, se arata intr-un raport publicat vineri de Agentia Internationala a Energiei (AIE), transmite Reuters.

Prognoza AIE vine la doar o zi dupa datele publicate de Guvernul SUA, care arata ca avansul semnificativ in productia de hidrocarburi a permis celui mai mare consumator de petrol din lume sa-si reduca atat de drastic importurile incat si-a pierdut titlul in favoarea Chinei, care devine astfel cel mai mare importator de petrol pe plan mondial.

"Cu o productie zilnica de peste 10 milioane de barili in ultimele doua trimestre, cea mai ridicata in ultimele decenii, SUA vor deveni pana in trimestrul doi din 2014 cel mai mare producator de energie care nu este membru OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), depasind Rusia. Si acest lucru se va intampla fara a se tine cont de productia de biocombustibili si produsele de rafinare", se arata in raportul AIE.

Majorarea productiei SUA va permite ca furnizarea din partea statelor care nu sunt membre OPEC sa creasca cu o medie de 1,7 milioane de barili pe zi in 2014, ajungand la nivelul record de 1,9 milioane de barili in trimestrul doi, cel mai mare avans al productiei din anii '70, apreciaza Agentia Internationala a Energiei.

Cresterea va compensa intreruperea productiei OPEC si va opri avansul semnificativ al pretului titeiului, care altfel ar depasi actualul nivel de 110 dolari pe baril.

Furnizarea de titei din statele OPEC a scazut sub 30 milioane barili pe zi, pentru prima data in aproape doi ani, din cauza scaderii productiei in Libia si Irak.

In iulie, Agentia Internationala a Energiei si-a revizuit in crestere estimarile privind cererea mondiala de petrol in 2013, pana la 90,77 milioane barili pe zi, din cauza temperaturilor neobisnuit de scazute care au fost inregistrate in al doilea trimestru in mai multe tari membre ale OECD.

De asemenea, in prima sa estimare pentru 2014, AIE se asteapta la cresterea cererii mondiale de petrol cu 1,2 milioane barili pe zi comparativ cu 2013, pana la nivelul record de 92 milioane barili pe zi ca urmare a asteptatei imbunatatiri a economiei mondiale.

In ceea ce priveste productia de petrol, AIE estimeaza ca productia de petrol a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol va scadea in 2014 cu 100.000 de barili pe zi, pana la 29 milioane barili pe zi, de la 29,6 milioane bpd in acest an si productia actuala a OPEC de 30,61 milioane bpd. In schimb, productia de petrol din afara OPEC va creste cu 1,3 milioane bpd pana la 55,9 milioane bpd in 2014.

AIE este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al statelor dezvoltate.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#productie petrol SUA, #productie petrol mondiala, #productie petrol Rusia, #petrol sisturi bituminoase, #export petrol, #piata energie , #Pret petrol