Aur vs. platina: Ce metal pretios va depasi primul pragul de 2000 de dolari/ uncie?

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 07:10
4822 citiri
Aur vs. platina: Ce metal pretios va depasi primul pragul de 2000 de dolari/ uncie?

Aurul si platina se afla intr-o cursa stransa de aproximativ o luna, ambele metale pretioase vanzandu-se la pretul de aproximativ 1680 de dolari/ uncie, iar pe piata au inceput previziunile in legatura cu metalul care va depasi primul pragul de 2000 de dolari/ uncie.

Castigatorul ar putea sa fie platina, datorita importantei sale superioare in productia industriala, pe langa prezenta sa in sectorul de bijuterii, estimeaza analistii CNBC.

Problemele din industria de exploatare a platinei si productia in crestere din sectorul auto, unde aceasta este necesara la fabricarea catalizatorilor auto, vor duce la cresterea pretului pentru platina.

Anglo American Platinum, cel mai mare producator al acestui metal a anuntat ca va opri productia a patru mine din Africa de Sud, ceea ce va provoca o scadere a productiei mondiale cu 7%.

"Am incredere in platina - cred ca nu va avea probleme sa depaseasca 1900 si 2000 de dolari/ uncie, dupa cum si aurul va face acelasi lucru, insa cred ca platina va ajunge prima (n.r. la acest nivel)", a declarat Sean Hyman, editor la Ultimate Wealth Report.

Aceeasi parere este impartasita si de Eugen Weinber, directorul de cercetare in domeniul materiilor prime din cadrul Commerzbank, care prognozeaza inchiderea unor noi mine in perioada urmatoare.

In plus, reluarea cresterii din sectorul auto din SUA, precum si cererea sporita din Asia vor sprijini platina in a atinge pragul de 2000 de dolari/ uncie.

Specialistii de la Capital Economics considera insa ca problemele din economia europeana vor contrabalansa dezvoltarea sectorului auto din Asia si SUA, iar pretul platinei se va mentine in jurul nivelului de 1700 de dolari/ uncie.

Pentru aur, Eugen Weinber considera ca o crestere a pretului acestui metal pretios a fost "amanata", dar nu "stopata".

Aurul a avut mai multe tentative de a depasi pragul de 1800 de dolari/ uncie in 2012, dar nu a reusit sa atinga decat pretul de 1794 dolari/ uncie in luna octombrie.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#evolutie pret aur, #evolutie pret platina, #pret aur 2013, #pret platina 2013 , #Pret platina