Cresterea pretului alimentelor determina statele G20 sa ia masuri

Luni, 13 August 2012, ora 12:59
1838 citiri
Cresterea pretului alimentelor determina statele G20 sa ia masuri

Statele membre G20 elaboreaza o solutie comuna pentru a contracara cresterea preturilor la alimente, dupa ce seceta din SUA, cea mai dura din ultima jumatate de secol, a afectat puternic recolta celui mai mare exportator agricol din lume.

SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani

Oficialii G20 intentioneaza sa organizeze o conferinta telefonica in ultima saptamana a lunii pentru a discuta despre o intalnire care ar putea avea loc la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie, potrivit unor oficiali apropiati discutiilor, relateaza Financial Times.

Intalnirea ar fi prima reuniune a Rapid Response Forum, un organism nou creat menit a "promova discutii rapide intre oficialii din pozitii de decizie in legatura cu diverse conditii de piata neobisnuite".

Forumul face parte din Sistemul de informatii privind piata agricola sustinut de G20, creat anul trecut la initiativa Frantei si vazut ca un raspuns cheie de politica la criza din 2007 - 2008.

Demersurile G20 vin dupa ce preturile la porumb au ajuns la un nivel record, depasind pragul din timpul crizei alimentare din 2007 - 2008.

Guvernul american a alimentat temerile privind o crestere a preturilor, spunand ca seceta i-a determinat pe fermierii din SUA sa-si abandoneze lanurile cu porumb de pe o suprafata mai mare decat teritoriile Belgiei si Luxemburgului luate impreuna.

Departamentul Agriculturii si-a redus previziunea privind porumbul, anticipand preturi record pe parcursul urmatorului an.

Oficialii G20 subliniaza ca intentia de a organiza o reuniune nu reprezinta un semnal de panica. Dimpotriva, afirma ei, ar fi o incercare de a evita tipul de politici, care au inclus restrictii la export si crearea de stocuri, ce in 2007-2008 au transformat deficitul de produse agricole in cea mai puternica criza alimentara din ultimii 30 de ani, declansand revolte in peste 20 de tari.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#G20 intalnire seceta SUA, #consecinte seceta SUA, #G20 consecinte seceta SUA, #G20 crestere preturi alimente, #preturi alimente , #Preturi alimente