Mancarea si intretinerea ne ard la buzunare. Vezi principalele scumpiri din 2011

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 07:50
3720 citiri
Mancarea si intretinerea ne ard la buzunare. Vezi principalele scumpiri din 2011
Ramanem cu buzunarele goale

Fata de inceputul anului, pretul caldurii a crescut cu aproape un sfert, al unui bilet de tren cu 17,9% iar al unui ou cu 20%. Bombardamentul de scumpiri, corelat cu scaderea salariilor si pierderea locurilor de munca, a aruncat peste 80% dintre familiile de romani in saracie.

Bugetele romanilor au fost, in 2011, diminuate in mod dramatic de scumpirile in lant care au afectat cea mai mare parte a produselor si serviciilor de baza. Astfel, trebuie sa scoatem mai multi bani din buzunar cand mergem la hypermarket, cand platim utilitatile, dar si cand folosim transportul in comun.

"Au suferit cresteri de preturi aproape toate produsele: intretinere, combustibili, transport, bilelele de tren, metrou, transport urban, mancare, energie. Tot! Poate ca procentele nu sunt spectaculoase in unele cazuri, insa, cumulat, in buzunarul oamenilor de rand, se simte puternic", a declarat pentru Business 24 Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

Frumosu da vina pentru aceasta situatie pe absenta masurilor politice si spune ca efectul este aruncarea a peste 80% dintre familiile din Romania in saracie. Ce inseamna saracie? Sa ai un buget al caminului cuprins intre 1.500 si 2.200 de lei pe luna. Daca mergem mai departe, jumatate dintre famiile din Romania traiesc la limita saraciei, adica au un venit de sub 1.500 de lei pe luna.

Zaharul, noul aur

Dintre produsele alimentare, cea mai mare crestere de pret a fost inregistrata, in 2011, la zahar. Astfel, odata banal, zaharul a ajuns un lux pentru majoritatea romanilor, fiind cu 18,4% mai scump decat la inceputul anului. Pretul unui kilogram din acest produs depaseste 4,5 lei.

Dam mai multi bani si pe legume, aceasta categorie de alimente scumpindu-se, in medie, cu 7,2 lei. Dintre fructe, cea mai mare crestere de pret se inregistreaza la struguri, de 9,6 lei, un kilogram costand aproximativ 7 lei.

Laptele si produsele lactate s-au scumpit in medie cu 1,8% fata de inceputul anului.

Dan Matei Agathon, purtator de cuvant al Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM), crede ca situatia actuala a preturilor mancarii va duce Romania intr-o criza alimentara.

"Problema Romaniei este ca importa 70% din produsele alimentare, asa ca suportam cresterile de preturi din afara. Noi avem capacitatea de a hrani un numar de oameni de cinci ori mai mare decat populatia tarii, insa in lipsa unei strategii politice, vom fi loviti de foamete foarte curand", a mai spus Agathon.

Luxul de a merge cu trenul

Biletele CFR s-au scumpit cu 17,9%, in 2011. Drept urmare, o calatorie prin Romania a ajuns pentru multi un lux. Spre exemplu, un drum dus-intors Bucuresti - Timisoara va costa cel putin 200 lei (cu trenurile InterRegio).

Chiar daca nu iesiti din oras, anul acesta ati platit mai mult si pe cartela de metrou. Pretul unui bilet de doua calatorii, a crescut cu 25%, de la 3 la 4 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#cresteri preturi, #scumpire alimente, #scumpire mancare, #scumpire caldura , #Preturi alimente