Presiunea fiscala a Guvernului creste costul vietii in Romania

Joi, 01 Martie 2012, ora 17:10
2803 citiri
Presiunea fiscala a Guvernului creste costul vietii in Romania
Costul vietii in Romania / Sursa foto: Stirile Pro TV

Alimentele de baza, intretinerea locuintei, medicamentele si abonamentele lunare de transport se scumpesc intr-un mod alarmant pentru ca statul le trateaza fiscal la fel de agresiv ca si pe celelalte articole mai putin necesare in viata de zi cu zi.

Costurile inevitabile ale vietii au crescut cu peste 50% in anii de criza, pentru ca presiunea fiscala este la fel de mare in cazul lor ca si la categoria produselor de lux, arata un studiu al companiei de consultanta Golden Mind&Spirit.

Presiunea fiscala nu este data doar de TVA (taxa care ar trebui redusa la toate produsele de imediata si inevitabila utilizare, nu doar la alimente), ci si de supraimpozitarea industriilor care furnizeaza populatiei produsele de stricta necesitate.

O reducere a acestei presiuni fiscale numai cu cinci puncte procentuale, pe intregul lant de la productie la consum, ar preveni cresterea costurilor vietii, iar in cazul unor sortimente ar aduce ieftiniri de pana la 15-20%.

Nicio diferenta intre lux si strictul necesar

In cazul unor alimente precum uleiul, malaiul, painea, zaharul sau ouale, producatorii sunt impozitati cu aceeasi agresivitate ca si operatorii din industrii din categoria premium, precum mobila, aviatia, sectorul de electronice si electrocasnice sau navele de lux.

Potrivit statisticilor oficiale, mai mult de 60% din romani castiga sub 1.500 de lei lunar, astfel ca sunt nevoiti sa achizitioneze numai produse si servicii de stricta necesitate.

De aici rezulta ca protejarea populatiei fata de cresterea costurilor vietii ar trebui sa fie o prioritate nationala, iar aceasta protectie trebuie realizata in primul rand prin relaxarea fiscalitatii ce preseaza industriile furnizoare.

Reducerea impozitelor si taxelor la nivelul producatorilor, concomitent cu scaderea cotei de TVA la alimente, marfuri si servicii strict necesare ar aduce o parte din evaziune la lumina, spun reprezentantii Golden Mind&Spirit.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#costul vietii Romania, #evaziune fiscala, #evaziune fiscala Romania , #Preturi alimente