Producatori: Un ou se vinde la poarta fermei la "un pret de faliment"

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 12:00
3739 citiri
Producatori: Un ou se vinde la poarta fermei la "un pret de faliment"
Foto: CCO Creative Commons

Pretul oualor la producatori, conform Observatorului Preturilor UE, a scazut fata de decembrie 2018 cu 15%, iar in prezent un ou se vinde la poarta fermei la "un pret de faliment", in medie, cu 28 de bani bucata, sustine presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

"Pretul oualor la producatori a scazut cu 15% fata de decembrie 2018, conform Indicelui Pretului de Consum, fiind singurul produs din lista produselor alimentare care a inregistrat o scadere pe ceea ce a comunicat statistica. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt mult mai mici la poarta fermei, cu circa 22%, iar acum un ou se vinde, in medie, cu 28 de bani bucata, fara TVA. Este un pret de faliment. Nu avem cresteri sub nicio forma in industria avicola. In conformitate cu Observatorul Preturilor de la nivelul UE si a Indicelui Pretului de Consum raportat de Institutul National Statistica la 10 aprilie preturile au scazut la poarta fermei cu 15% si la consumator cu 5%", a declarat, luni, pentru AGERPRES, Ilie Van.

Acesta a subliniat ca in mod traditional primavara si vara pretul oualor scade la producatorii din industria avicola deoarece apare pe piata si oferta gospodariilor taranesti.

"Fermierul, chiar daca ar vrea sa creasca pretul nu poate, pentru ca piata nu suporta. Faptul ca sunt speculanti pe piata, care iau cu un pret mic de la fermieri si pe urma il cresc de doua-trei ori, aceasta nu este treaba fermierilor, este a autoritatilor sa faca ordine in piata", a adaugat Van.

El a avertizat ca si in privinta carnii de pasare, pretul este mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2018 cu circa 5%. Daca anul trecut media era de 1,54 euro/kilogram carcasa, acum aceasta se vinde cu 1,45 euro pe kilogram.

In ceea ce priveste oferta de oua, reprezentantul crescatorilor de pasari a mentionat ca aceasta este mai mare decat anul trecut.

"Pe primele trei luni oferta la ouale din ferme este cu circa 2% mai mare fata de anul 2018, iar la carne mai mare cu 7%", a adaugat reprezentantul crescatorilor de pasari.

Presedintele UCPR a atras atentia si asupra importurilor de carne si produse din carne de pasare care ajung pe piata romaneasca cu preturi extrem de mici.

"Eu dau mereu un exemplu si am transmis acest lucru si la ANSVSA, inclusiv listingul cu produsele de carne procesata din pui. Noi exportam produse si preparate din carne de pui cu 4.000 de euro tona, in timp ce pe piata intra din import aceleasi produse cu 2.000 de euro tona. Aceleasi pozitii tarifare. Oare o fi carne acolo? Cele mai multe astfel de produse - 60 - 70% - vin din spatiul comunitar, din Polonia si Ungaria. Nu avem nimic cu ceea ce vine din spatiul comunitar, dar sa vina la o calitate corespunzatoare si la un pret corect. Noua nu ne e frica de concurenta, ci de smecheriile care se intampla. Fermierului roman de pasare nu ii este teama de concurenta din Uniunea Europeana, pentru ca are costuri si perfomante la cel mai inalt nivel din Europa, insa acestuia ii este frica de tertipurile din piata", a aratat seful UCPR.

Potrivit sursei citate, anul trecut balanta comerciala a fost negativa pe acest segment, in sensul ca importurile au fost mai mari decat exporturile.

"Romania a importat 155.000 de tone de carne si preparate din carne de pasare si a exportat 84.000 tone de carne si produse din carne de pasare. Importurile au fost in 2018 cam la acelasi nivel cu cele inregistrate cu un an inainte, iar exporturile au crescut cu circa 14.000 tone fata de 2017, dar in continuare suntem pe deficit cu circa 60.000 - 70.000 de tone", a adaugat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.

Potrivit datelor UCPR, romanii cumpara in perioada Sarbatorilor Pascale intre 170 si 180 de milioane de oua, cu 50% mai mult decat intr-o luna obisnuita, iar industria avicola poate acoperi toate aceste cresteri de consum.

Un roman mananca, in medie, 240 - 250 de oua anual, ceea ce reprezinta un consum de 20 pana la 22 de oua intr-o luna obisnuita, insa in luna in care se sarbatoreste Pastele consumul pe locuitor "sare" la circa 30 de oua.

Cei peste 200 de producatori de oua din UCPR realizeaza 75% - 80% din productia autohtona de oua obtinuta in sistem industrial, iar productia anuala de oua se ridica la circa 1,60 de miliarde de bucati.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#preturi oua, #producatori oua, #pret oua faliment , #Preturi alimente