Seceta scumpeste alimentele. Porumbul, primul afectat

Vineri, 24 August 2012, ora 17:01
3923 citiri
Seceta scumpeste alimentele. Porumbul, primul afectat

Alimentele se vor scumpi cu peste 20%, ca urmare a secetei. Vom asista chiar si la majorari de pana la 50%, la unele alimente, cum ar porumbul.

"Nici macar nu exista posiblitatea reala ca acest fenomen (cresterea pretului la alimente n.red.) sa fie oprit de cineva", spune oficialul Agrostar, care adauga ca singurul lucru pe care il poate face Guvernul este sa se pregateasca pentru anul agricol urmator, a declarat pentru Business24 Tudor Dorobantu, secretarul general al Federatiei Agrostar.

Masurile anuntate de Guvern, pentru combaterea secetei, i se par "binevenite, dar nesemnificative".

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis fermierilor o crestere de 30% a subventiilor pentru teren, pana la 160 de euro pe hectar. In total, sunt necesare fonduri de 350 de milioane de euro, care vor fi alocate de la bugetul de stat.

Fermierii care sunt persoane fizice vor fi despagubiti cu pana la 7.500 de euro, iar suma totala necesara acestui scop ajunge la 40 de milioane de euro.

Printre masurile promise de ministerul de resort agricultorilor se mai numara si reducerea cu 20% a tarifului pentru energia din agricultura, plata apei pentru irigat direct la sursa si suplimentarea fondurilor europene pentru irigatii. In toamna, fondurile europene pentru irigatii vor creste de la 25 de milioane de euro pana la 60 de milioane de euro.

Mai multi bani pentru motorina

Tudor Dorobantu crede ca ministerul ar trebui sa aloce sume mai mari de bani subventiilor pentru motorina. Datorita subveniilor mai mari, alocate in alte tari europene, producatorii agricoli platesc cu pana la 50% mai putin, fata de tariful afisat la pompe.

"Acelasi lucru il dorim si noi. Astazi, intr-adevar, guvernul anunta secvential ca s-a redus acciza la motorina, dar aceasta nu este o masura deosebita, pentru ca de ea nu pot profita si agricultorii cu productie mica".

El cred ca agricultorii care nu se incadreaza normelor impuse de guvern, pierd mai multi bani cu drumul pana la fiecare resedinta de judet.

Practic, persoanele care vor sa beneficieze de subventiile pentru motorina trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. In primul rand, suprafetele de teren pe care le exploateaza trebuie sa fie de minim un hectar inclusiv, iar suprafata unei parcele agricole sa fie de minim 0.3 hectare

Cei care detin vii, livezi, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbusti fructiferi si vor sa beneficieze de ajutorul de motorina trebuie sa stie ca suprafata minima a parcelei trebuie sa aiba minim 0.1 hectare. De asemenea solicitantii trebuie sa fie inscrisi in evidentele Agentiei pentru Plati si Interventie pentru Agricultura cu suprafetele de teren pe care le exploateaza sau in Registrul Agricol, Registrul plantatiilor viticole sau alte evidente funciare.

"In conditiile in care motorina ajunge la sase lei, pentru producatorii mici, subventia este nesemnificativa, avand in vedere ca se ridica la doar un leu", considera Tudor Dorobantu. In opinia sa, nici cresterea subventiilor la hectar pana la 160 de euro, nu este semnificativa, desi recunoaste ca este "binevenita".

In conditii de criza, masuri de criza

"Nu sunt carcotas, dar in conditii de criza, trebuie luate masuri de criza, inclusiv cu Uniunea Europeana. Pentru ca noi avem subventii foarte mici, comparativ cu un fermier din Italia sau Franta, de exemplu. Diferenta este uriasa, pentru ca un fermier francez primeste, la hectar, pana la 360 de euro, in timp ce agricultorul din Romania de abia primeste putin peste 100 de euro".

Preturile alimentelor au crescut cu sase procente, la nivel mondial, in luna iulie a acestui an, comparativ cu iunie, potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) din cadrul ONU. Preturile pentru cereale au urcat cu 17%, in timp ce zaharul s-a scumpit cu 12%.

Seceta din SUA, cea mai mare din ultimii 25 de ani, va scumpi, in primul rand, carnea si porumbul. Culturile americane de porumb si soia, pe primul loc, la nivel mondial, din punct de vedere al suprafetei cultivate, sunt in cea mai proasta conditie, de la seceta din 1988, iar reprezentantii Departamentului American pentru Agricultura se asteapta la cresteri cuprinse intre doua si patru procente.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret alimente, #crestere pret alimente, #efecte seceta 2012, #efecte seceta , #Preturi alimente