Sperante mici pentru ieftinirea painii in acest an

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 18:04
2941 citiri
Sperante mici pentru ieftinirea painii in acest an
Preturile alimentelor stagneaza pana la vara in cel mai bun caz

Preturile pentru paine si celelalte produsele alimentare vor stagna in cel mai fericit scenariu, la nivelul anului 2013, potrivit specialistilor consultati de Business24. Desi se prognozeaza o recolta agricola superioara celei de anul trecut si exista discutii pe tema reducerii TVA la anumite categorii de produse alimentare, pierderile din 2012 si cresterea preturilor administrate se vor resimti in buzunarele cumparatorilor.

Pretul legumelor a crescut cu 11,62% in martie fata de decembrie 2012, iar fructele proaspete s-au scumpit cu 5,94%. Pretul painii a inregistrat o crestere de 0,25%, iar pretul energiei a crescut cu 10,38%. Si serviciile de canal si salubritate s-au scumpit cu 4,28% in ultimele trei luni, arata cele mai noi date INS.

Per total, rata inflatiei s-a situat la nivelul de 5,25% in martie, in crestere cu 1,72% fata de decembrie. Mai mult, nivelul ar putea sa atinga 5,9% in vara, potrivit estimarilor guvernatorului Mugur Isarescu. Rata inflatiei ar urma sa scada in toamna, BNR sperand sa atinga la finalul anului tinta de 3,5%.

"Cert este ca, per total, vedem dezinflatie neta fata de februarie (-0,04) si speram ca va merge tot asa, mai ales in perioada a doua a anului", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Agricultura ramane, din nou, marea speranta in lupta cu inflatia

Cele mai mari sperante stau in scaderea preturilor la alimentele de sezon, care poate influenta in mod pozitiv rata inflatiei, considera consultantul financiar Ionel Blanculescu. Ea este insa dependenta de un an agricol imbelsugat, care sa creasca oferta de legume, fructe, dar si de cereale.

Laurentiu Baciu, LAPAR

"Din informatiile meteorologice, rezulta ca s-ar putea ca cele doua culturi de rapita si grau sa se recolteze in conditii normale, cu productii normale. Porumbul si floarea soarelui depind de cat de mare va fi seceta din lunile iulie-august", estimeaza Laurentiu Baciu, seful LAPAR, care recunoaste ca starea culturilor in momentul de fata este mai buna decat in aceeasi perioada a anului trecut, datorita unei ierni mai blande.

Asadar, se contureaza premisele unui an agricol mai bun, dar va aduce o recolta superioara si scaderea pretului la paine si alte produse alimentare?

Dragos Frumosu, Agrostar

"Chiar daca va fi un an agricol bun, e greu sa scada preturile, din cauza pierderilor de anul trecut. Mai mult, de doi ani si jumatate, procentul vanzarilor este in scadere (...). In perioada urmatoare, legumele se vor ieftini si asteptam decizia in privinta TVA. In rest, pana in vara cel putin este asteptata o stagnare a preturilor", prognozeaza Dragos Frumosu, Agrostar.

Pretul painii, influentat si de costurile cu energia electrica

La scaderea vanzarilor si la problemele finaciare cauzate de inundatiile din 2012 se adauga si o crestere iminenta a preturilor administrate, pe fondul liberalizarii pietei energiei electrice si gazelor naturale.

Ionut Purica, specialist energie

"Nu o sa avem parte de o scadere a pretului energiei, poate doar de o crestere in ritm mai lent. Consumul de energie scade, din cauza scaderii productiei industriale si vedem cazurile Otchim, Arcelor Mittal, Campia Turzii, Arpechim. Scaderea consumului inseamna ca producatorii de energie trebuie sa acopere costurile, prin reducerea productiei, dar si prin cresterea preturilor", explica consultantul in domeniul energiei, Ionut Purica.

O alta piatra de incercare ramane si evolutia preturilor la combustibili, in crestere cu 1,06% in martie, fata de decembrie 2012.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#pret paine 2013, #scumpiri 2013, #preturi alimente 2013, #scumpiri alimente 2013 , #Preturi alimente