Vin scumpiri in lant, din cauza sarbatorilor, nu a pretului benzinei

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 20:12
2753 citiri
Vin scumpiri in lant, din cauza sarbatorilor, nu a pretului benzinei

Daca majorarea pretului la carburanti nu a avut niciun efect asupra preturilor produselor alimentare, sarbatorile ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru romanii care vor sa se aprovizioneze din hipermarketuri. Reprezentantii sindicatelor din industria alimentara avertizeaza ca, in prejma sarbatorilor, comerciantii vor ridica preturile la alimente cu 5-7%, pentru a-si acoperi pierderile din lunile precedente.

Saptamana trecuta, Petrom a scumpit pretul carburantilor cu 6 bani/litru in cazul benzinei si 12 bani/litru in cazul motorinei. CEO-ul companiei, Mariana Gheorghe, a precizat ca actuala crestere a preturilor la motorina este determinata de majorarea cererii pentru acest produs, in conditiile in care Romania consuma mai mult decat produce din acest tip de combustibil.

Pretul carburantilor sta la baza formarii preturilor tuturor bunurilor de larg consum, de aceea Business 24 a contactat specialisti din industria alimentara si a transporturilor, dar si un specialist in finante, pentru a vedea in ce masura vor fi afectate preturile si inflatia.

Potrivit presedintelui RomPan, Aurel Popescu, cresterea pretului la combustibil nu va influenta pretul painii.

"Noi, cand avem influente mici, lasam sa se adune si in momentul in care avem un procent de 5% atunci modificam preturile in piata.

Dupa parerea mea, pana la sfarsitul anului nu vor exista cresteri de pret la paine, pentru ca pretul graului a mai scazut, iar trendul e tot de scadere. Mentinem aceasta compensare intre reducerea pretului la grau si cresteri de la alte utilitati", a declarat Aurel Popescu, pentru Business24.

De aceeasi parere este si presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI), Dragos Frumosu, care a mai adaugat ca o crestere de cateva procente la un litru de combustibil nu poate sa reprezinte decat 1% din costurile unui produs alimentar.

"Vanzarile produselor alimentare au crescut, iar marea majoritate a comerciantilor prefera sa mearga pe zero sau cu un castig foarte mic, dar sa nu creasca preturile. Ar fi foarte dificil sa refaci niste preturi numai cu o influenta de 1% in costul produsului. De aceea, se fac periodic, la 4-6 luni, in momentul in care se aduna", a declarat Dragos Frumos, pentru Business24.

Cu toate ca aceasta crestere a pretului la carburanti nu va influenta pretul produselor alimentare, romanii nu vor scapa de scumpiri in lant.

Dragos Frumosu atrage atentia asupra faptului ca vor exista scumpiri ale produselor alimentare in preajma sarbatorilor de iarna.

"Politica preturilor in Romania este diferita de restul Europei. Vrei, nu vrei, perioada sarbatorilor de iarna conduce la o crestere a vanzarilor, chiar daca vor fi mai mici decat anul trecut. De aceea, in perioada sarbatorilor de iarna, preturile la alimente vor creste cu aproximativ 5-7%. Comerciantul se gandeste ca o crestere a preturilor ar putea sa-i acopere pierderile din celelalte luni", a mai precizat presedintele FSI.

Dragos Frumosu spune ca in Romania, in momentul de fata, comertul se face in proportie de 80% prin hipermarketuri, unde se vinde o gama larga de produse, de aceea, acestea pun adaos mic la produsele care se vand bine, iar in preajma sarbatorilor de iarna au de recuperat o suma importanta din ce au pierdut in lunile precedente.

De asemenea, presedintele FSI atrage atentia asupra faptului ca produsele alimentare nu pot cunoaste o crestere semnificativa de pret din cauza carburantilor.

Mai mult, acesta spune ca in cazul in care pretul carburantilor s-ar dubla, ar influenta o crestere de 10% in pretul alimentelor.

Transportatorii ameninta cu greva

"Nu o sa stam cu mainile in san. Probabil cineva ne forteaza mana. Ne-a ajuns cutitul la os, din cauza taxelor si a impozitelor nejustificate.

In cel mai scurt timp, vom face un miting de protest la nivel national. Sunt convins ca aceasta nu va fi ultima majorare, peste o luna de zile ne vom trezi cu o alta majorare", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR (Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania).

Potrivit acestuia, transportatorii nu vor mari pretul/kilometru fiindca acestia "simt pe propria piele ce inseamna criza".

"Daca taximetristii maresc tariful, oamenii nu vor mai merge cu taxiul, prin urmare taximetristii nu vor mai avea nici bani de paine sa se duca acasa.

Pe transportul de marfuri, persoane, taxi, scoli de conducere, nu cred ca vom creste tarifele pentru ca ne-am face rau tot noua, intrucat clientii s-ar diminua", a mai precizat acesta.

Legat de subventiile pensionarilor la transporturi, Vasile Stefanescu a precizat ca Ministerul Transporturilor este dator pe un an la plata subventiilor. De aceea, pe fondul acestor tensiuni, transportatorii vor declansa o greva generala in fata Guvernului in urmatoarele 30 de zile.

"Influenta cresterii pretului la carburanti, de natura morala"

In opinia fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, influenta pretului carburantilor asupra inflatiei este mult prea mica, de aceea nu va modifica tinta de inflatie de sub 4% a BNR.

"Chestiunea este de natura morala. De cate ori apar influente din exterior, pretul carburantilor creste, in timp ce atunci cand influentele scad, pretul carburantilor nu scade.

Din pacate, preturile din Romania urmeaza cursul preturilor din intreaga Europa. Suntem intr-o singura piata, in ceea ce priveste carburantii, care sunt produse fungibile. Acesta este riscul la care ne expunem odata ce suntem parte a UE", a declarat Varujan Vosganian, pentru Business24.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#scumpiri, #crestere preturi alimente, #pret carburanti, #scumpiri preturi hipermarket, #crestere preturi sarbatori, #greva transportatori , #Preturi alimente