Marea gafa a Comisiei Europene: Embargoul asupra petrolului iranian

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 12:13
2260 citiri
Marea gafa a Comisiei Europene: Embargoul asupra petrolului iranian

Aplicarea embargoului in iulie ar afecta puternic economia europeana, pretul barilului de petrol putand sa creasca pana la 400 de dolari, potrivit specialistilor.

"Ei isi dau cu stangul in dreptul. Economia Uniunii Europene, in loc sa fie ajutata prin toate masurile, e blocata de o problema care nu are treaba cu Uniunea Europeana. Problemele dintre SUA si Iran oricum se vor rezolva in timp, dar sa te bagi ca musca in lapte, cum a facut UE, mi se pare o gafa de proportii," a declara economistul Ionel Blanculescu pentru Business24, mentionand ca aceasta decizie trebuia negata "ieri".

Programele nucleare, adevarata problema

In contextul in care programele nucleare pe care le dezvolta ar putea transforma Iranul intr-o adevarata putere in acest domeniu, SUA a fortat impunerea unui embargo. Din cauza presiunilor Statelor Unite, Uniunea Europeana a decis sa urmeze si ea aceeasi reteta.

"De aici incepe marea problema si anume ca, UE cu toate ca beneficiaza de importurile de petrol din Iran, in mod semnificativ, 18% din total sau de cele din zona Golfului Persic, tari precum Grecia, Spania sau Italia depinzand capital de petrolul din aceasta zona, si confruntata fiind si cu criza datoriilor suverane, si-a dat acordul de principiu, la sfarsitul anului trecut, pentru instituirea embargoului asupra Iranului", afirma economistul Ionel Blanculescu.

Barilul de petrol, la 400 de dolari

Problema mai larga este data de controlul iranian asupra stramtorii Ormuz, culoar strategic pentru transportul maritim petrolier, pe aici trecand zilnic intre cinci si 15 milioane de barili pe zi. Daca Iranul ar decide sa blocheze stramtoarea Ormuz, iar SUA ar decide sa atace militar acest stat, pretul petrolului ar exploda.

Impactul unui asemenea embargo pe pietele globale ar putea fi major, pretul barilului de petrol putand sa creasca pana la 400 de dolari, urmand sa se stabilizeze la 200 de dolari, conform estimarilor Forbes.

"Cand a fost criza economica, aceste cotatii au scazut pana la 40 de dolari pe baril, cand si-a revenit, au crescut, cand se pune de un razboi cresc iar. Ideea e ca Platt's (n.r.: cotatia dupa care este stabilit pretul la petrol in Romania) este influentat direct de ce se intampla. Pretul o sa creasca pana undeva la 400 de dolari si o sa se stabilizeze pana la 200 de dolari. Daca e crescut la 200 de dolari, creste si la noi, indiferent daca importam sau nu din Iran. Cand cotatia a crecut, a crescut pentru toata lumea", declara Blanculescu.

In ciuda faptului ca Romania nu importa petrol din Iran, mari puteri ale lumii ar fi afectate puternic de o stopare a exporturilor. 22% din petrolul iranian merge in China, 18% in Uniunea Europeana, 14% in India, 13% in Coreea de Sud si 10% in Turcia, alte state primind restul.

Acest lucru nu inseamna insa ca Romania nu va fi afectata de explozia pretului la petrol. Pretului carburantului, stabilit dupa un standard international, ar urma sa creasca in mod considerabil. De aici, si restul preturilor.

Ce ar pierde Iranul

Marile puteri ale lumii se arata ingrijorate in privinta unei potentiale cresteri substantiale a pretului petrolului daca resursele Iranului "ies din joc", iar golul lasat de absenta acestora nu poate fi acoperit de ceilalti mari producatori, precum Arabia Saudita, scrie Wall Street Journal.

Sanctiunile impuse depind de evolutia pretului la petrol, iar occidentalii se bazeaza pe o scadere considerabila a incasarilor Iranului.

Conform estimarilor, sectorul petrolier din Iran ar urma sa primeasca intre 1,4 miliarde de dolari si 3,9 miliarde de dolari mai putin in fiecare luna, in functie de cat de mari vor fi sanctiunile impuse.

FMI-ul sustine ca aceste cifre reprezinta intre 1,4 si 3,8% din castigurile estimate de companiile iraniene pentru exporturile de petrol si gaze.

Teheranul a redus productia de petrol crude inainte de implementarea sanctiunilor asupra exportului, mai ales in conditiile in care cererea a scazut in multe natiuni.

Importurile de petrol crude in China au scazut in februarie cu 40% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce in Japonia s-a importat cu 12% mai putin petrol. Coreea de Sud a inregistrat o scadere de 14% a importurilor, iar Spania de 37% in decembrie fata de noiembrie 2011.

Renuntarea la embargo, din ce in ce mai posibila

Statele membre UE au fost de acord sa ia in considerare revenirea asupra embargoului din cauza ingrijorarilor ca acesta va cauza o crestere a preturilor la petrol la nivel global, iar statele cu probleme financiare, precum Grecia, nu ar reusi sa isi asigure stocurile necesare.

"Grecia spune ca, pana acum, se descurca in situatia data", au declarat oficiali ai UE. "Au cerut insa sa deschida din nou discutia in mai sau iunie. Pretul petrolului este monitorizat constant, si, daca este nevoie, vom reveni asupra deciziei."

Oficialul european nu a specificat daca schimbarea de atitudine este cauzata si de o potentiala evolutie pozitiva a discutiilor cu Teheranul despre programul nuclear, care ar putea fi utilizat pentru constructia de arme nucleare, dupa cum cred liderii occidentali.

Directoarea Fondului Monetar International, Christine Lagarde, se arata ingrijorata de cresterea preturilor la petrol, care ar afecta economia mondiala in caz de intrerupere a exporturilor de petrol iranian.

"Ar fi in mod clar un soc pentru economie daca s-ar produce o intrerupere majora a exporturilor de petrol iranian. Aceasta ar provoca, fara indoiala, o crestere a preturilor pentru un anumit timp", a declarat Lagarde, ingrijorata ca embargoul impus de Uniunea Europeana ar putea degenera intr-o sistare a exporturilor din partea Iranului.

"O crestere brusca si brutala a pretului petrolului ar avea consecinte serioase asupra economiei mondiale", continua Legarde.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#embargo Iran, #embargo petrol Iran, #pret petrol Iran , #Preturi carburanti