Cresterea pretului la petrol ameninta economiile. SUA si Anglia, in discutii

Vineri, 16 Martie 2012, ora 18:46
2363 citiri
Cresterea pretului la petrol ameninta economiile. SUA si Anglia, in discutii

Cresterea pretului la produsele petroliere reprezinta o amenintare pentru realegerea in functie a presedintelui Obama, lucru care a dus la discutii despre folosirea rezervelor nationale de petrol pentru temperarea preturilor.

SUA a adus in discutie globala utilizarea rezervelor de titei, iar Marea Britanie este deja intr-un stagiu avansat al negocierilor asupra acestui subiect.

Marea Britanie va colabora cu SUA in vederea eliberarii unor rezerve strategice de petrol in urmatoarele luni, pe masura ce pretul carburantilor a crescut in ultima perioada, stopand cresterea economica a Statelor Unite, intr-un an electoral, scrie Reuters.

Un apel formal al SUA a fost indreptat catre Marea Britanie, solicitand o unire a fortelor in vederea eliberarii unor rezerve de petrol controlate de guvern, o decizie urmand sa fie luata in curand, pe masura ce presedintele Barack Obama si prim ministrul britanic David Cameron se intalnesc sa discute problema.

"Nu am luat o decizie, acest lucru trebuie discutat pe larg. Trebuie sa privim aceasta problema cu atentie, pentru ca merita acest lucru. Ar trebui sa ne uitam la rezerve, cand sunt probleme pe termen scurt? Da, ar trebui", a declarat Cameron in cadrul unei intalniri cu studentii din New York. "Amandoi (n.r: Cameron si Barack OBama) am vrea ca pretul la petrol sa scada la nivel global".

Detalii despre cand vor fi deblocate rezervele, volumul si perioada pentru care masura va fi luata inca nu au fost stabilite, dar o versiune detaliata a acordului ar trebui sa apara pana in vara, sustin surse apropiate situatiei.

Alte state ar putea sa se alature miscarii, Japonia fiind printre acestea.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a declarat ca Obama si Cameron au discutat despre cresterea pretului la petrol, dar a refuzat sa comenteze daca liderii au discutat si despre rezerve. In schimb, el a mentionat ca nu a fost stabilit un program in privinta acestei probleme.

"Asa cum s-a intamplat de fiecare data cand am fost intrebat despre aceasta problema, nu o sa intru in detalii", a adaugat Carney. "Pot sa va spun ca printre multele subiecte de discutie ale celor doi lideri au fost si problemele de energie si situatia globala a pretului petrolului".

Benzina scumpa ameninta postul lui Obama

Pretul petrolului ridicat a crescut considerabil pretul la benzina in SUA, amenintand sa incetineasca avansul economic inainte de alegerile americane din noiembrie, cand Barack Obama candideaza pentru un nou mandat.

Pretul petrolului brent s-a majorat cu 15% din ianuarie, atingand 128 dolari/baril, intr-o fluctuatie asemanatoare cu cea din 2011, cand pierderea sursei libiene de petrol din timpul razboiului civil a generat o criza in piata.

"Administratia Obama poate suporta numai un anumit nivel de repros politic pentru cresterea pretului la benzina, care este o amenintare asupra economiei si asupra realegerii Presedintelui", a declarat Bob McNally, un fost consilier pe teme energetice de la Casa Alba.

Oficiali de top ai SUA, inclusiv secretarul de stat pe energie, Steven Chu, si seful Trezoreriei, Timothy Geithner, au declarat public in ultimele saptamani ca eliberarea rezervelor de petrol ale SUA este o masura pe care guvernul o ia in considerare.

Chiar daca nu exista o problema cu aprovizionarea cu petrol in acest moment, sanctiunile asupra Iranului vor cauza probleme incepand cu luna iulie, cand Uniunea Europeana va instaura embargoul asupra statului care dezvolta programe nucleare.

"In acest moment, nu exista nevoie de rezerve", a declarat directorul Agentiei Internatioanala a Energiei, Maria van der Hoeven, in cadrul unei conferinte tinute in Kuweit, miercuri. "Petrolul o sa vina din tarile membre OPEC. Nu pretul este problema care va deschide rezervele de petrol, ci cea a surselor de aprovizionare."

Cel mai mare producator de petrol membru OPEC, Arabia Saudita, este si singurul care produce cantitati suficiente pentru a acoperi o gaura in piata. Ei au promis ca vor face fata unei cresteri a cererii, dar refuza sa furnizeze cantitati in plus doar ca masura preventiva.

In timp ce cantitatile de petrol american ar veni din Rezerva Strategica a SUA, contributia Marii Britanii ar putea veni din reducerea rezervelor minime de petrol crude si de produse rafinate pe care companiile petroliere comerciale engleze sunt obligate sa le aiba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#pret petrol, #rezerve petrol SUA Anglia, #discutii rezerve petrol SUA Marea Britanie , #Preturi carburanti