Rompetrol: Preturile carburantilor scad cu 0,03 bani

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 23:00
2215 citiri
Rompetrol: Preturile carburantilor scad cu 0,03 bani

Taxa de un cent pe litru aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminata, potrivit Rompetrol, compania anuntand ca urmare a acestei operatiuni va reduce, marti, preturile benzinei si motorinei cu 0,03 lei/litru, informeaza Mediafax.

"Rompetrol Downstream va reduce de maine, 25 ianuarie, preturile de referinta la carburantii comercializati cu 0,03 lei/litru, ca urmare a eliminarii de vineri, 21 ianuarie, a taxei de 1 cent USD/litru aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere".

Ministerul Economiei a transmis, vineri, rafinariei Petromidia, o informare in care arata ca datoria fostei Companii Romane de Petrol a fost stinsa si ca platile catre Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie sa se regaseasca, din acea zi, in pretul carburantilor.

Pana in prezent, Guvernul, Ministerul Finantelor sau cel al Economiei nu au anuntat aprobarea vreunui act privind eliminarea taxei.

Taxa a fost introdusa pentru stingerea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, si s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburantii produsi si comercializati in Romania, iar din 2005 s-a aplicat si celor exportati.

"Perioada 21 ianuarie - 25 ianuarie a fost necesara pentru epuizarea stocurilor de carburanti si pentru care s-a achitat deja taxa de 1 cent USD/litru (14 USD/tona pentru benzina si 12 USD/tona pentru motorina)".

Compania mentioneaza ca in prezent nivelul total al sumelor virate de Rompetrol Downstream catre bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezinta 49% din pretul final al benzinei si de 46% din cel al motorinei. In acelasi timp, cuatumul accizei din pretul final al carburantilor este 29% pentru benzina si de 26% pentru motorina. Rompetrol arata totodata ca fiecare companie petroliera are propriul mod de calcul al pretului carburantilor la pompa, in functie de costurile de procesare ale titeiului, distributie ale combustibililor si operare ale retelei.

Componentele pretului carburantilor sunt TVA, acciza, costuri logistice (distributie primara si secundara - salarii, intretinere, amortizari - rovigneta, anvelope de iarna, etc), costuri de operare retea de distributie (salarii, taxe, impozite locale, utilitati, investitii obligatorii), costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionarii si prelucrarii acesteia), costuri financiare (dobanzi, credite investitii), respectiv adaos comercial. In mai multe orase din tara au avut loc, de la inceputul anului, proteste ale soferilor, care au mers la benzinarii si au alimentat masinile cu cantitati mici de combustibil, pentru care au platit cu monede.

Soferii sunt nemultumiti de cresterea preturilor carburantilor. Rompetrol Downstream are o retea formata din circa 450 de statii (130 unitati proprii, 160 Partener Rompetrol si 160 Rompetrol Expres).

Datoria fostei Companii Romane de Petrol, reprezentand creditele contractate pentru finantarea importurilor de titei din perioada 1992-1997, a fost acoperita integral inca din luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat sa incaseze taxa de un cent pe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Ministerele Economiei si Finantelor Publice au elaborat un proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia sumele incasate in Fondul special pentru produse petroliere dupa regularizarea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol se utilizeaza pentru diminuarea datoriei publice interne.

Potrivit notei de fundamentare a actului nomativ, prin suma incasata in data de 22 octombrie 2010 s-a stins integral datoria publica creata in baza OUG 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei CRP, in valoare de 507,3 milioane de dolari.

De asemenea, in perioada 22 octombrie - 21 decembrie 2010, Ministerul Economiei a virat din Fondul special pentru produse petroliere in contul Ministerului Finantelor Publice suma 50,8 milioane lei reprezentand echivalentul la data platii a sumei de 16,0 milioane de dolari, suma reprezentand o alta datorie a fostei CRP catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, dar al carei regim juridic trebuie clarificat.

In nota de fundamentare nu se explica de ce s-a mai incasat taxa de un cent pe litru dupa 21 decembrie, dar proiectul de ordonanta de urgenta stabileste ca sumele care exced acele datorii vor fi utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Taxa de un cent pe litru urma urma sa fie eliminata odata cu aprobarea proiectului de OUG de catre Guvern si intrarea in vigoare a actului normativ. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#accize, #benzina, #carburanti, #datorii, #produse petroliere, #rompetrol, #taxe , #Preturi carburanti