Maxim istoric pentru piata spatiilor industriale din Bucuresti: Gradul de ocupare tinde spre 100%

Vineri, 19 Februarie 2016, ora 15:30
3799 citiri
Maxim istoric pentru piata spatiilor industriale din Bucuresti: Gradul de ocupare tinde spre 100%
Foto: Facebook / Romtor Real Estate

Rata de neocupare a spatiilor industriale din Bucuresti este una foarte redusa si se observa un interes major pe zona spatiilor cu suprafete cuprinse intre 500-2.500 mp, se arata intr-un comunicat Romtor Real Estate remis Business24.

Piata constructiilor si cea imobiliara au inregistrat anul trecut cresteri semnificative, Conform Institutului National de Statistica. Volumul lucrarilor in constructii a crescut, in 2015, cu 10,4% fata de anul anterior.

In privinta constructiilor ingineresti, ele au cunoscut un avans de 20%, semn ca sunt tot mai cautate spatiile industriale sau logistice. Astfel, volumele tranzactionate in 2015 au fost dominate de achizitiile de spatii industriale (41%), un maxim istoric pentru acest segment, urmate de cele pentru birouri (38%).

"Pentru acest an, previziunile privind tranzactiile imobiliare sunt pozitive, avand in vedere atat prognozele oficiale de crestere economica, cat si disponibilitatea pe piata a produselor de calitate.

2015 a fost un an al achizitiilor spectaculoase atat pe segmentul industrial cat si cel al cladirilor de birouri, prin achizitiile efectuate de companiile P3 si CTP, cat si de GLL, NEPI sau Globalworth. La aceasta se adauga vanzarea portofoliului industrial detinut de Immofinanz catre Blackstore.

In privinta volumului total al tranzactiilor el s-a ridicat, conform informatiilor din piata, la circa 650 de milioane de euro.

La inceputul acestui an s-au evidentat finalizarile unor contracte de inchiriere in cazul proiectelor existente sau in faze avansate de constructie, existand un reviriment pe piata inchirierii spatiilor industriale", sustine Costel Alecu, managing partner al Romtor Real Estate (foto).

In perioada urmatoare este de asteptat o crestere a volumului de spatii industriale, care ofera un randament anual de 9% fata de 7,5% in cazul pietei de birouri si retail. O astfel de evolutie este necesara, in conditiile in care se observa un interes major pe zona spatiilor cu suprafete cuprinse intre 500 - 2.500 mp, in conditiile in care oferta prezenta nu acopera cererea.

"Constatam o determinare foarte mare din partea clientilor de a semna contractele de inchirere, in conditiile in care piata s-a dinamizat, iar rata de neocupare este aproape inexistenta.

Cererea cea mai mare vine din partea campaniilor din domeniul farmaceutic, productie si distributie. Acesta din urma s-a dezvoltat foarte mult in contextul cresterii consumului, impulsionat de reducerea taxelor", precizeaza Costel Alecu.

Zonele cele mai cautate din Bucuresti sunt cea de Vest (Militari), de Sud (Berceni, Popesti Leordeni) si de Est (Pantelimon, Theodor Pallady, Voluntari).

Tarifele de inchiriere solocitate fluctueaza intre 3,5 - 4,5 euro/mp in functie de locatia si facilitatile oferite de spatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#spatii industriale Bucuresti, #spatii birouri bucuresti , #Preturi imobiliare